Energiministeren til EU om fornybardirektiv: – Vi har trappet opp gjennomgangen

Energiminister Terje Aasland bekrefter at han har svart EUs kommissær om EUs fornybardirektiv. Han sier at Norge har trappet opp behandlingen av direktivet.
Energiminister Terje Aasland (Ap) bekrefter at han har svart EUs kommissær om EUs fornybardirektiv. Han sier at Norge har trappet opp behandlingen av direktivet. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
Energiminister Terje Aasland (Ap) bekrefter at han har svart EUs kommissær om EUs fornybardirektiv. Han sier at Norge har trappet opp behandlingen av direktivet. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
NTB

– I brevet til energikommissæren har jeg meddelt at vi har trappet opp gjennomgangen av direktivet og arbeider sammen med våre EØS/Efta-partnere med å lage et utkast til EØS-vedtak, skriver Aasland (Ap) i en sms til Altinget og Nationen.

EUs energikommissær Kadri Simson skrev i mars et brev til den norske regjeringen. Der uttrykte hun forventning om at fornybardirektivet skal være tatt inn i EØS-avtalen innen 13. august i år. Hvis det ikke skjer, truet Simson med at det kan komme mottiltak.

Norge og de andre Efta-landene fikk også frist til 13. mai med å svare EU-kommisjonen på hvordan direktivet skal innføres. Det har ikke Aasland gjort i brevet, ifølge Altinget.

Svarer ikke på om Norge når frist

I svarbrevet skriver Aasland blant annet at Norge ønsker å fortsette energisamarbeidet med EU, både gjennom EØS-avtalen og den energipolitiske dialogen, men han svarer ikke konkret på om Norge kommer til å overholde innføringsfristen i august.

– Jeg er opptatt av at vi tar oss tid til å gjøre grundige vurderinger av innholdet i og konsekvensene av regelverket for Norge før direktivet innlemmes i EØS, herunder behovet for eventuelle tilpasninger, skriver Aasland til Altinget.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har tidligere sagt at Norge ikke vil la seg presse til å overholde fristen.

– En kommissær i EU setter ikke en frist for den norske regjeringen. Det avgjør vi. Vi vil ta den tiden vi mener vi trenger, sa Støre i en spørretime på Stortinget i april.

Omstridt energipakke

EU innførte fornybardirektivet i 2018 som en del av EUs fjerde energipakke, også kjent som Ren energi-pakken.

Fire år senere ble det revidert. Det ble da bestemt at EU-land skal ha dekket 42,3 prosent av energibehovet fra fornybare kilder innen 2030.

I Norge ble et forslag til fornybardirektivet sendt på høring i 2022. Det resulterte i over 7000 høringssvar. Det er ennå ikke gjort noe vedtak rundt dette.

Fornybardirektivet er ett av åtte direktiver og forordninger i den fjerde energipakken. Mens Arbeiderpartiet går inn for å innføre denne pakken, har regjeringspartner Senterpartiet sagt tvert nei.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også