Regjeringen: – Auksjonen for utbygging av havvind i Sørlige Nordsjø II er gjennomført

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og energiminister Terje Aasland (Ap) inviterer til pressekonferanse i forbindelse med havvind-auksjonen.
AUKSJON: I etterkant av auksjonen vil Terje Aaslands departement publisere navnet på aktøren som har vunnet og det vinnende budet (kontraktsprisen). | Foto: Anders Lie Brenna
AUKSJON: I etterkant av auksjonen vil Terje Aaslands departement publisere navnet på aktøren som har vunnet og det vinnende budet (kontraktsprisen). | Foto: Anders Lie Brenna

Regjeringen kaller inn til pressekonferanse klokken 10:45 onsdag 20. mars, og skriver at det er i forbindelse med at «auksjonen for utbygging av havvind i området Sørlige Nordsjø II er gjennomført».

Auksjonen har pågått siden mandag 18. mars klokken 09:00. Før auksjonen var det knyttet stor usikkerhet til hvorvidt det ville komme bud, men etter hvert ble det klart at det var minst to konsortier som bydde mot hverandre. Dermed gikk usikkerheten over til å dreie seg om hvor lang tid det ville ta, samt hvem som vinner og til hvilken kontraktspris.

Kontraktsprisen påvirker ikke støttebeløpet. Der har Stortinget satt et tak på 23 milliarder kroner, og det er samme beløp uavhengig av hva kontraktsprisen blir. Det har imidlertid betydning for det vinnende konsortiets nåverdianalyse om subsidiene utbetales raskt, eller over hele kontraktsperioden på 15 år. 

Subsidietaket skal også inflasjonsjusteres fra 2023 og frem til idriftsettelse. Etter det skal det ikke inflasjonsjusteres.

Det er fortsatt ikke kjent hvem som har bydd, eller hvor mange. Det er fire konsortier som har vært med frem til auksjonen startet:

  • Equinor og RWE

  • Aker Offshore Wind, BP og Statkraft

  • Shell, Lyse og Eviny

  • Parkwind og Ingka Investments

Norseman Wind ble også prekvalifisert, men de trakk seg før budgivningen startet.

Les mer om budgivningen:

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også