Å Energi og Skagerak Kraft vil bygge landets største pumpekraftverk

Prosjektet kan koste mellom fire til åtte milliarder kroner.
STORT VOLUM: Vatnedalsvatnet er inntaksmagasin til Holen Kraftverk, som er det det største magasinet i Otravassdraget i Agder. | Foto: Otteraaens Brugseierforening
STORT VOLUM: Vatnedalsvatnet er inntaksmagasin til Holen Kraftverk, som er det det største magasinet i Otravassdraget i Agder. | Foto: Otteraaens Brugseierforening

Otra Kraft og eierne Å Energi og Skagerak Kraft har tre alternativer til effekt- og pumpekraftprosjektet i Øvre Setesdal i Vatnedalsvatnet i Agder, skriver Energiteknikk.

Alternativene er i siste av fase av en idestudie, og er:

1: Nytt pumpekraftaggregat i Holen kraftstasjon i Bykle kommune og bore ny 13 kilometer lang tunnel i parallell med den gamle tunnelen til det eksisterende reguleringsmagasinet Vatnedalsvatn.

2: Samme løsning som nummer 1, men å heller bruke de de eksisterende reguleringsmagasinene Urevatn og Reinevatm. 3: Et nytt, femte effektaggregat i Brokke kraftstasjon i Valle kommune, og bore en ny tre mil lang tunnel mellom Holen og Brokke. Dette er ikke et pumpeaggregat.

Prosjektet kan koste mellom fire til åtte milliarder kroner, og prosjektleder Magnus Glomnes i Å Energi anslår at et nytt anlegg kan begynne å levere store mengder effekt fra 2035.

– Det kan bli aktuelt å utvikle bare ett av disse alternativene, eller en kombinasjon av flere av dem. Vi har ikke bestemt oss for størrelse på alternativene ennå, pumpealternativene er spesielt skalerbare. Vi kan for eksempel installere fire pumpekraftaggregater på 250 MW hver i Holen, sier Glomnes til Energiteknikk.

Vatnedalsvatnet er inntaksmagasin til Holen Kraftverk, som er det det største magasinet i Otravassdraget i Agder med et volum på 1.150 millioner kubikkmeter.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også