Fem konsortier prekvalifisert for Sørlige Nordsjø II – auksjonen starter 18. mars 09:00

– Vi har bestemt at vi gjennomfører auksjon, og den åpner 18. mars, sier energiminister Terje Aasland.
5 PREKVALIFISERTE: Terje Aasland fikk syv søknader om prekvalifisering, og nå er fem av de godkjent for å legge inn bud. | Foto: Anders Lie Brenna
5 PREKVALIFISERTE: Terje Aasland fikk syv søknader om prekvalifisering, og nå er fem av de godkjent for å legge inn bud. | Foto: Anders Lie Brenna
Anders Lie Brenna

Fem aktører har kvalifisert seg for å delta i auksjonen om havvind i Sørlige Nordsjø II. 

– I dag kan vi gi tilbakemelding til flere sterke aktører om at de er kvalifiserte til å delta i auksjonen om havvind i Sørlige Nordsjø II. Vi har bestemt at vi gjennomfører auksjon, og den åpner 18. mars. Jeg ser frem til en god auksjon mellom disse selskapene, sier energiminister Terje Aasland.

Auksjonen starter mandag 18. mars klokken 09:00. Den vil bli gjennomført som en engelsk auksjon med åpen budgivning. Der vil de kvalifiserte konsortiene konkurrere ved å legge inn stadig lavere bud til det står igjen én budgiver. Aktøren med det laveste budet i øre/kWh vinner auksjonen.

Informasjon om hvordan det går underveis, vil ikke bli offentliggjort. Det er først når auksjonen er avgjort at energdepartementet vil opplyse hvem som vant og kontraktsprisen.

Aktørene har dokumentert at de oppfyller minimumskriteriene for bærekraft og positive ringvirkninger og har også oppfylt krav om gjennomføringsevne. De fem som får delta, er:

  • Aker Offshore Wind, BP og Statkraft
  • Equinor og RWE
  • Norseman Wind (Energie Baden-Württemberg AG)
  • Shell, Lyse og Eviny
  • Ventyr (Parkwind og Ingka)

Det er knyttet stor spenning til hvorvidt det faktisk kommer inn bud. Stortinget har vedtatt et subsidietak på 23 milliarder kroner over kontraktens levetid på 15 år. Flere har påpekt at det kan være for lite.

Det vises blant annet til inflasjon, økt rente og problemer i leverandørkjeden. I tillegg ligger Sørlige Nordsjø II over 200 kilometer fra land, og har et havdyp på 50-70 meter. Dette er helt i grenseland for bunnfast havvind. For så langt er de aller dypeste havvindturbinene montert på 58 meters dyp.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også