Norsk Kjernekraft: – Det er ingen nye tall i Vattenfall sitt forstudie

– Vi tror det er fullt mulig å oppnå breakeven-priser på under 50 øre/kWh når SMR-løpet er godt i gang, sier Jonny Hesthammer.
SMR: Jonny Hesthammer og Norsk Kjernekraft mener SVT-artikkelen om nye priser på kjernekraft inneholder feil, og står fast ved tidligere oppgitte prisforventninger. | Foto: Anders Lie Brenna
SMR: Jonny Hesthammer og Norsk Kjernekraft mener SVT-artikkelen om nye priser på kjernekraft inneholder feil, og står fast ved tidligere oppgitte prisforventninger. | Foto: Anders Lie Brenna

SVT.se skrev at det svenske energiselskapet Vattenfall skal ha fått ny prisinformasjon fra leverandører av kjernekraftsreaktorer, og at de indikerer en pris på 90-112 øre/kWh. Dette er høyere enn Vattenfall og den svenske regjeringen så for seg.

Nå sier Jonny Hesthammer i Norsk Kjernekraft at tallene SVT har oppgitt er feil, og viser til en artikkel i Näringslivests Medieinstitutt der Vattenfalls pressetalsperson Markus Fischer sier at de har kontaktet SVT for å be de om å rette artikkelen.

– Det er ingen nye tall i Vattenfall sitt forstudie. De har hele tiden vært tydelige på at store konvensjonelle kraftverk krever statlig involvering, sier Hesthammer.

Han påpeker at konvensjonelle kjernekraftverk vil kreve statlig involvering, men at Vattenfall med det mener statsgaranterte lån. Det vil gi lavere rente, noe som er svært viktig for kostnadsintensive store kjernekraftsprosjekter som går over mange år. 

– Det gjør det det mulig å få lavere lånerente, og derfor mener også Vattenfall at kostnadene vil bli vesentlig lavere enn én kr/kWh. De ber altså ikke om at staten skal være med å betale for kraftverkene, men at staten skal være med å dele risikoen, sier Hesthammer.

Han mener at med slike statlige lån, og en diskonteringsrente på samme nivå som fornybar energi, vil også store kjernekraftverk klare å levere strøm til en overkommelig pris. Samtidig presiserer han at små modulære reaktorer (SMR) er noe annet, når det gjelder økonomi og kostnader.

– SMR krever ikke statlig involvering, sier Hesthammer.

Han opplyser at Vattenfall jobber med en studie der de vurderer SMR, og at de der presiserer at de første SMRene blir dyrere enn de neste. Det er helt i tråd med hva han og Norsk Kjernekraft tenker i sine vurderinger.

Samtidig vil ikke Norsk Kjernekraft være de som installerer de første SMRene, og de vil derfor nyte godt av at andre tar kostnadene med de første og antatt dyreste små modulære reaktorene. Her viser han til at leverandøren GE Hitatchi har flere kunder som står i køen for å kjøpe reaktoren BWRX-300. Canada skal ha bestilt fire og Polen planlegger å bestille 24, hvorav 10 skal være på plass innen 2035.

– I Norge kan vi altså i beste fall få SMR nummer 15 fra GE Hitachi. Da vil mye av usikkerheten være tatt bort, og prisen vil ha gått vesentlig ned, sier Hesthammer. 

På spørsmål om når Norsk Kjernekraft må inngå en forpliktende bestilling for å få den plassen, er svaret at det må skje relativt raskt.

– Skal vi sikre oss den plassen, så tror jeg vi må være nokså raskt på banen, kanskje bare 1-2 år. Vi er godt i gang med vurdering i Halden og Aure/Heim, men det vil nok fremdeles gå en stund før vi er kommet så langt at vi kan sikre oss en SMR-slot hos en bestemt leverandør, sier Hesthammer. 

Han forklarer at dette er noe de kontinuerlig vurderer og diskuterer med flere leverandører.

– Det innebærer en kostnad, men det kan fort bli mye dyrere om vi sitter på gjerdet og venter for lenge. Da risikerer vi at vi havner langt bak i køen og Norge er allerede i fare for å havne i bakleksa. Det må vi prøve å unngå. Det er andre land som blir pionerene på SMR, ikke vi. Men vi kan komme relativt tidlig på banen hvis vi ønsker, sier Hesthammer.

Selv om han forventer kostnadsgevinster fra at andre land går i gang med SMR før Norge, tror han fortsatt på kostnadsreduksjoner i Norge etter hvert som det blir satt opp flere små kjernekraftverk.

– Vi tror like fullt at de første SMRene også i Norge vil bli dyrere enn de neste. Vi opererer derfor med 60-65 øre/kWh for de første vi bygger i Norge, sier Hesthammer.

Han står derved fast ved sitt tidligere anslag for prisnivået de forventer å oppnå. Samtidig sier han nå at det er mulig å komme enda lavere ned i pris enn det.

– Vi tror det er fullt mulig å oppnå breakeven-priser på under 50 øre/kWh når SMR-løpet er godt i gang, sier Hesthammer.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også