Elvia og Statnett vil tilrettelegge for solkraft-utbygging i Innlandet

– Vår ambisjon å øke kapasiteten i det eksisterende strømnettet med 20 prosent, sier Elvia-direktør Anne Sagstuen Nysæther.
MER SOL: Elvia og direktør Anne Sagstuen Nysæther vil styrke nettkapasiteten i samarbeid med Statnett. | Foto: Elvia
MER SOL: Elvia og direktør Anne Sagstuen Nysæther vil styrke nettkapasiteten i samarbeid med Statnett. | Foto: Elvia

I en melding fra Elvia og Statnett kommer det frem at det er kapasitet til omtrent 200 MW produksjon fra nye solkraftverk i dagens nett og med igangsatte nettforsterkningstiltak i Innlandet.

– Solkraft vil kunne gi et viktig bidrag til energisituasjonen, derfor er vi glad for å bekrefte at flere solkraftverk kan realiseres i årene som kommer, sier Gunnar Løvås, konserndirektør i Statnett, i meldingen.

For å kunne tilknytte et økt volum fra fornybar kraftproduksjon til nettet, må det gjennomføres tiltak i eksisterende strømnett hos både Statnett og Elvia. Hvilke tiltak som er nødvendige avhenger av hvilke solkraftverk som blir realisert, står det.

– Ved å samarbeide tett med både produsenter og forbrukere, utnytte ny teknologi og drifte strømnettet vårt hardere, er vår ambisjon å øke kapasiteten i det eksisterende strømnettet med 20 prosent. Dette arbeidet vil også kunne gi ytterligere nettkapasitet til fornybar kraftproduksjon, sier Anne Sagstuen Nysæther, administrerende direktør i Elvia.

Solkraft ble viet plass i Energikommisjonens «Mer av alt»-rapport, det det ble manet til tempo i norsk kraftutbygging. Selv om det knyttes usikkerhet til hvor stort potensiale som finnes i løpet av de neste ti årene, mener kommisjonen det er realistisk med en utbygging i størrelsesordenen 5-10 TWh innen 2030.

Ved utgangen av 2022 var det knyttet i underkant av 300 MW solkraft til nettet i Norge, ifølge NVE. De fleste anleggene er montert på tak hos privatpersoner eller bedrifter. 

For snaut et år siden NVE ga sin første konsesjon til et landbasert solanlegg. Den konsesjonen gikk til Solgrid, for å bygge Furuseth solkraftverk. Solkraftverket skal bygges i Stor-Elvdal kommune i Innlandet. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også