Aasland: – Ekspropriasjon til vindkraft er bare aktuelt der det ikke oppnås avtale med grunn- og rettighetshavere

Olje- og energiminister Terje Aasland slår fast at ekspropriasjonsreglene er de samme for vindkraft i Finnmark, selv om Finnmarksloven overførte grunneierskapet.
EKSPROPRIASJON: Det er ingenting som hindrer ekspropriasjon i Finnmark selv om Staten overførte grunneierskapet til Finnmarkeseiendommen (FeFo) i 2006. | Foto: Anders Lie Brenna
EKSPROPRIASJON: Det er ingenting som hindrer ekspropriasjon i Finnmark selv om Staten overførte grunneierskapet til Finnmarkeseiendommen (FeFo) i 2006. | Foto: Anders Lie Brenna

Finnmarkseiendommen (FeFo) er en spesiell grunneier som har rett til å si nei til bygging av vindkraft på land i Finnmark. 

Finnmarksloven ble vedtatt i 2005, og i 2006 ble statens grunn i Finnmark overført til finnmarkingene og samene. Dermed mistet Staten sin formelle makt over land og vann i Finnmark. 

En eventuell bygging av vindkraftverk på tvers av grunneieren FeFos ønsker, må dermed gjennomføres gjennom eksporpriasjon.

Det har fått stortingsrepresentant Irene Ojala fra partiet Pasientfokus til å stille et skriftlig spørsmål i Stortinget om hvordan olje- og energiministeren ser på ekspropriasjonsspørsmålet i forbindelse med utbygging av vindkraft i Finnmark:

«Hva var egentlig intensjonen med etablering av finnmarksloven og etablering av Finnmarkseiendommen, og hvordan ser statsråden et eventuelt spørsmålet om ekspropriasjon av grunn i Finnmark for å gi plass til utenlandske vindturbinselskaper i lys av denne loven som skulle gjøre finnmarkingene til «herre i eget hus»?»

I sitt svar påpeker olje- og energiminister Terje Aasland at det er satt et mål om å øke den fornybare kraftproduksjonen i Finnmark med minst like mye ny kraftproduksjon som det elektrifiseringen av Melkøya tar ut i økt strømforbruk.

Han viser til at NVE prioriterer saksbehandlingen for ny kraftproduksjon i Finnmark, og at FeFo er et eget rettssubjekt som skal forvalte grunn og naturressurser i fylket. Samtidig påpeker han at FeFo ikke er unntatt fra eksporpriasjonsmuligheten som Staten har.

– Når det gjelder eventuelle søknader om ekspropriasjon til kraftproduksjon gjelder de samme reglene for Finnmarkseiendommen som for andre grunneiere, og finnmarksloven fastsetter ikke noe unntak eller særregler om det, skriver Aasland.

Han trekker frem frem at det er ønskelig at vindkraftprosjektene kommer til enighet med grunneierne, og at det er et prinsipp i ekspropriasjonsretten.

– Konsesjonssøknader som inneholder dokumentasjon på medvirkning og avtale med reindriften, vil bli prioritert i konsesjonsbehandlingen, skriver Aasland.

Aasland påpeker også at ekspropriasjon først er aktuelt dersom det ikke oppnås enighet.

– Ekspropriasjon til vindkraft er bare aktuelt der det ikke oppnås avtale med grunn- og rettighetshavere, og konsesjonsmyndighetene oppfordrer utbyggere om i størst mulig grad å komme til minnelige ordninger, skriver Aasland.

Les også:

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også