Energibruksrapporten: – Petroleumssektoren har vært en viktig årsak til at kraftforbruket har økt de siste årene

Elektrifisering av sokkelen og oljeinstallasjoner har økt strømforbruket fra 1 TWh i 2000 til 9 TWh i 2022.
ENERGIBRUKSRAPPORTEN: Petroleumssektoren har økt strømforbruket fra 1 TWh i 2000 til 9 TWh i 2022, og er dermed den viktigste årsaken til økt strømforbruk i Norge. | Foto: Anders Lie Brenna
ENERGIBRUKSRAPPORTEN: Petroleumssektoren har økt strømforbruket fra 1 TWh i 2000 til 9 TWh i 2022, og er dermed den viktigste årsaken til økt strømforbruk i Norge. | Foto: Anders Lie Brenna

NVE har lagt frem Energibruksrapporten for 2023, og der tar de for seg det norske energiforbruket.

– Som en del av NVEs oppdrag skal vi innhente data om energibruk i alle sektorer – både fossilt, elektrisk og termisk. Energibruksrapporten gir en god oversikt og status på energibruken – og gir et godt grunnlag for å måle utviklingen fremover, sier Maren Esmark, seksjonssjef i NVE.

NVE presiserer at rapporten ikke inneholder nye tall som ikke har blitt publisert tidligere, men at den gir en mer utfyllende beskrivelse av energibruken i husholdninger, tjenesteytende næringer, industri og petroleumssektoren. 

– Vi har ansvaret for å vise og presentere energibruken i de forskjellige sektorene i Norge, og har en koordinerende rolle for energieffektivisering. Vi ser behov for at oppdaterte fakta om utviklingen i energibruk er presentert i en form som er lett tilgjengelig, sier Esmark.

I 2022 ble det brukt litt i overkant av 133 TWh strøm i Norge. Det er åtte ganger så mye som i 1959, da det ble brukt under 17 TWh. 

NVE skriver at det frem til år 2000 var stor vekst i det norske strømforbruket, men at veksten avtok på 2000-tallet. Det forklarer de med utbygging av fjernvarme og bruk av varmepumper, samt redusert strømforbruk i papir- og metallindustrien. 

– Petroleumssektoren vokste fram som en ny kraftintensiv næring framidten av 2000-tallet og har vært en viktig årsak til at kraftforbruket igjen har økt de sisteårene, skriver NVE i rapporten.

Det ble brukt 44 TWh naturgass og 4 TWh oljeprodukter i petroleumssektoren i 2022. 

– Mesteparten av gassen går til å lage strøm i gassturbiner på sokkelen, men det brukes også en del gass til å drifte landanleggene for gass. Oljeproduktene brukes til å drifte utstyr på sokkelen. Energibruk i petroleumssektoren har ligget rundt 60 TWh de siste tiårene, avhengig av produksjonsforhold, skriver NVE.

Elektrifiseringen har flyttet deler av energiforbruket fra gass til strøm, og strømforbruket har økt fra 1 TWh i 2000 til 9 TWh i 2022.

I Norge utgjør oppvarming en vesentlig del av strømforbruket, spesielt i husholdningene. NVE anslår energibruken i boliger til å utgjøre 47-48 TWh i året, og at to tredjedeler går til oppvarming av rom. I tilleg anslår de at 12 prosent går til oppvarming av vann, 5 prosent til lys og 15 prosent til el-spesifikt utstyr.

Industrien i Norge har et samlet energiforbruk på 100 TWh i 2022. Det er metallindustrien og kjemisk industri som bruker mest.

– Strøm er den mest brukte energivaren i industrien og det ble i 2022 brukt 46 TWh strøm i norskindustri, skriver NVE.

Energibruksrapporten 2023 kan lastes ned og leses her.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også