LoVe Fornybar har fått 7 millioner til eksperimentelle kraftverk - blant annet bølgekraft

– Først skal vi bruke penger til å kartlegge områder, energiressurser, dybdeforhold og annet som må til for å plukke ut områder til testaktivitet, sier Kine Solbakken hos Egga utvikling.
VESTERÅLEN: LoVe Fornybar skal teste bølgekraft i Vesterålen. | Foto: Aleksander Nordahl / SCANPIX
VESTERÅLEN: LoVe Fornybar skal teste bølgekraft i Vesterålen. | Foto: Aleksander Nordahl / SCANPIX

Lokalavisen Bladet Vesterålen skriver at LoVe Fornybar til sammen har fått syv millioner kroner til å teste eksperimentelle kraftverk i fjorden. Det inkluderer flytende solkraftverk og bølgekraftverk. Fem millioner kommer fra Aktis 2030, mens ytterligere to millioner kommer fra Samfunnsløftet. Sistnevnte er Sparebanken Nord-Norges utbytte.

– Først skal vi bruke penger til å kartlegge områder, energiressurser, dybdeforhold og annet som må til for å plukke ut områder til testaktiktivitet. Vi må også ha dialog med fiskere, havbruk, Forsvaret, Kystverket og andre som bruker områdene, sier Kine Solbakken hos Egga utvikling til Bladet Vesterålen.

Hun regner med at konsesjonssøknad til NVE er klar innen halvannet år, og at de om tre år har etablert et testsenter kommet i gang med de første testene sammen med pilotkunder.

En av testene vil bli utført av svenske CorPower Ocean. De har en bølgekraftløsning som de tester utenfor Portugal, men de ønsker å også teste den under arktiske forhold.

– Vi har testet og demonstrert løsningen vår i Sør-Europa og nå trenger vi å demonstrere at løsningen fungerer like optimalt i arktiske strøk. Nord Norge har en fantastisk bølgeressurs, og bølgekraft kan bygges tett inn på land, nær nettilknytning, uten å forstyrre omgivelsene. Vi ønsker å samarbeide med LoVe Fornybar da de tiltrekker interessante leverandører som kan gjøre vår løsning enda bedre, opplyser CorPower til Bladet Vesterålen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også