Nytt samisk trossamfunn skal beskytte hellige fjell mot utbygging

Bakteppet for etableringen av Samisk tro og livssyn (Sami Osku-Ja Eallioaidnu) er planene om flere vindturbiner i Finnmark.
SAMISK TROSSAMFUNN: Samisk tro og livssyn (Sami Osku-Ja Eallioaidnu) skal beskytte samiske fjell mot utbygging av vindkraft. | Foto: Linda Sandvik
SAMISK TROSSAMFUNN: Samisk tro og livssyn (Sami Osku-Ja Eallioaidnu) skal beskytte samiske fjell mot utbygging av vindkraft. | Foto: Linda Sandvik
NTB

Flere norske samer har registrert et eget samisk trossamfunn for å fremme samisk tro og praksis som mange samer søker tilbake til.

Initiativtakerne håper at troen kan beskytte de samiske fjellene mot utbygging.

Samisk tro og livssyn (Sami Osku-Ja Eallioaidnu) har som formål å fremme og videreutvikle samisk tro og livssyn basert på naturen og dens unike kraft, og bidra til at mennesker kan praktisere det samiske livssynet.

Styreleder Olav Nikkinen forteller til Vårt Land at bakteppet var planene om vindmølleanlegg flere steder i Finnmark.

– Vi har samiske fjell i hele Finnmark. Jeg har lest om det som skjedde hos urbefolkningen i Australia. Noe de kalte det røde fjellet, Uluru eller Ayers Rock, skulle bygges ut. De vant fram i retten og fikk stoppet utbygging på grunn av sitt livssyn og tenkning rundt fjellområdet, sier Nikkinen til avisen.

Han understreker at det ikke bare er hellige fjell, men også elver og innsjøer som er åndelige markører i naturen.

Trossamfunnet som ble registrert i desember 2020, har nå rundt 50 medlemmer fra norsk, svensk og finsk del av Sápmi. Foreløpig har trossamfunnet ikke søkt om statsstøtte.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også