Ny rapport: Kinas klimautslipp vil falle i 2024 som følge av massiv satsing på fornybar energi

Solenergien som installeres i Kina i 2023, tilsvarer det dobbelte av USAs samlede solenergikapasitet, men Kina fortsetter også å investere i ny kullkraft.
2024: Kinas klimautslipp kan falle allerede i 2024, istedenfor å øke frem til 2030 - som tidligere forventet. | Foto: AP Photo/Ng Han Guan
2024: Kinas klimautslipp kan falle allerede i 2024, istedenfor å øke frem til 2030 - som tidligere forventet. | Foto: AP Photo/Ng Han Guan
NTB

Massiv satsing på fornybar energi gjør at Kinas enorme utslipp av klimagasser kan begynne å falle i 2024, ifølge finske eksperter.

Et av Kinas offisielle klimamål er at utslippene skal slutte å stige før 2030.

Men toppen kan bli nådd allerede neste år, ifølge en analyse fra Senter for forskning på energi og ren luft (Crea) i Finland. Resultatene er publisert på nettstedet Carbon Brief.

Det er nærmest helt sikkert at Kinas utslipp neste år blir mindre enn i 2023, mener de finske ekspertene. Og det er mulig at nedgangen vil fortsette i årene framover.

Sol og kjernekraft

En viktig årsak er Kinas massive satsing på energikilder med lave utslipp. Bare i år installerer Kina ny sol-, vind-, vann- og kjernekraft som ventes å produsere 423 terawattimer per år.

Dette er like mye som det samlede strømforbruket i Frankrike.

Solenergien som installeres i Kina i 2023, tilsvarer det dobbelte av USAs samlede solenergikapasitet, ifølge Crea.

I tillegg ventes det økende produksjon ved Kinas eksisterende vannkraftverk, som har vært rammet av to år med tørke.

Ekspertene påpeker også at den økonomiske oppgangen i Kina etter pandemien ikke har vært basert på store investeringer i infrastruktur.

Interessekonflikt

Men samtidig med den kraftige satsingen på fornybar energi fortsetter Kina å øke kapasiteten for produksjon av kullkraft. Dette er en av de største kildene til CO2-utslipp både i Kina og på verdensbasis.

Crea mener det nå i økende grad ligger an til konflikt mellom kullindustrien og nye interessegrupper knyttet til andre energikilder i Kina.

Om klimautslippene faktisk vil begynne å falle, avhenger av hvor mye innflytelse kullindustrien viser seg å ha.

Bommer på målet

Industristormakten Kina står i dag for omtrent en tredel av verdens samlede klimautslipp. Hvordan landets utslipp utvikler seg, har derfor stor betydning for den globale oppvarmingen.

Så langt ligger ikke verden an til å nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. FN presenterte tirsdag en ny rapport som bekrefter dette.

I rapporten undersøkes effekten av målene om utslippskutt som verdens land har meldt inn til FN i tråd med Parisavtalen. Samlet sett vil utslippsmålene innebære et 2 prosents kutt i verdens utslipp innen 2030, sett i forhold til utslippsnivået i 2019.

Skal 1,5-gradersmålet nås, burde utslippene ha falt med 43 prosent.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også