Fornybar Norge med juridisk vurdering som motsier Finansdepartementet i spørsmål om grunnrenteskatt

– Skadevirkningene av grunnrenteskatt på eksisterende vindkraftverk kan bli store. Heldigvis tilsier denne betenkningen at Stortinget kan gi fritak, sier Øistein Galaaen.
JURIDISK VURDERING: Advokatfirmaet Thommesen konkluderer med at Staten fint kan gi fritak fra grunnrenteskatt på eksisterende landbaserte vindkraftverk. | Foto: Anders Lie Brenna
JURIDISK VURDERING: Advokatfirmaet Thommesen konkluderer med at Staten fint kan gi fritak fra grunnrenteskatt på eksisterende landbaserte vindkraftverk. | Foto: Anders Lie Brenna

I forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet for 2024 la regjeringen frem sitt forslag til grunnrenteskatt for vindkraft på land. Forslaget er ikke vedtatt ennå, og Arbeiderpartiet og Senterpartiet er avhengig av støtte fra sin partner SV før det blir implementert.

Forslaget er på flere måter bedre enn det opprinnelige forslaget som kom i fjor, men bransjen er fortsatt ikke fornøyd. En av innvendingene er grunnrenteskatt på eksisterende vindkraftverk. Her mener Finansdepartementet at et fritak kan være i strid med statsstøtteregelverket.

Nå har bransjeorganisasjonen Fornybar Norge fått en juridisk vurdering fra advokatfirmaet Thommesen som konkluderer med at det ikke er et problem. De mener regjeringen står fritt til å innføre en grunnrenteskatt som kun gjelder for nye vindkraftprosjekter.

Fornybar Norge skriver i en pressemelding at begrunnelsen i den juridiske vurderingen blant annet baseres på at eksisterende vindkraftverk skiller seg fra fremtidige «all den tid eksisterende vindkraftanlegg frem til nylig ikke har generert grunnrente og det er høyst tvilsomt om disse anleggene totalt sett vil generere grunnrente over sin levetid», og det er således en saklig grunn til unntaket som kan begrunnes i formålet med grunnrenteskatten.

– Skadevirkningene av grunnrenteskatt på eksisterende vindkraftverk kan bli store. Heldigvis tilsier denne betenkningen at Stortinget kan gi fritak, sier direktør for produksjon og bærekraft i Fornybar Norge, Øistein S. Galaaen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også