Resirkuleringsprosjekt for turbinblader nærmer seg gjennombrudd

Nye resultater fra innovasjonsprosjektet Decomblades viser at det er mulig å prosessere og omsmelte glassfiber fra vindturbinblader til fiber av høy kvalitet.
Decomblades er et treårig prosjekt med mål om å skape grunnlag for kommersialisering av resirkulering av vindturbinblader ved bruk av bærekraftige løsninger. | Foto: Gorm Branderup
Decomblades er et treårig prosjekt med mål om å skape grunnlag for kommersialisering av resirkulering av vindturbinblader ved bruk av bærekraftige løsninger. | Foto: Gorm Branderup

Prosjektpartnerne i Decomblades har nådd en betydelig milepæl. Det har nå lykkes med å gjenvinne og bearbeide glassfiber fra turbinblader slik at de kan gjøres om til nye produkter. 

Det skriver Energy Cluster Denmark i en pressemelding. 

– I første forsøk har vi lykkes med å gjenvinne og bearbeide glassfiber som er egnet til å inngå i råstoffblandingen på samme måte som jomfruelig materiale i den ekstremt sensitive prosessen med å produsere glassfiber. Vi har nådd denne viktige milepælen, og den er ikke i laboratorieskala; vi snakker om en prosess på industrinivå med tanke på kommersialisering. Det er veldig spennende at vi har nådd dette, sier Irene Bach Velling Villadsen, prosjektleder i Makeen Energy. 

Makeen Energy er ansvarlig for prosjektets pyrolyseteknologi. 

Decomblades er et treårig prosjekt med mål om å skape grunnlag for kommersialisering av resirkulering av vindturbinblader ved bruk av bærekraftige løsninger. 

De ti partnerne består av Ørsted, LM Wind Power, Vestas, Siemens Gamesa, FLSmidth, Makeen Power, HJHansen Recycling, Energy Cluster Denmark, Syddansk Universitet og Danmarks Tekniske Universitet. 

Prosjektet fokuserer på tre spesifikke prosesser: makulering av vindturbinblader slik at materialet kan gjenbrukes i ulike produkter og prosesser; bruk av bladmateriale for sementproduksjon; og til slutt en metode for å separere komposittmaterialet under høye temperaturer, også kjent som pyrolyse. 

– De siste resultatene markerer et betydelig skritt på veien mot å lukke den sirkulære syklusen som må forvandle brukte blader til råvarene som må brukes i produksjonen av nye, bærekraftige lange glassfiber for produksjon av vindturbinblader, sier John Korsgaard, som ifølge John Korsgaard er seniordirektør i LM Wind Power og styreleder i Decomblades-konsortiet. 

Det har lenge stått høyt på agendaen å finne nye resirkuleringsmuligheter for utrangerte vindturbiner som, eller over mange år, i stedet har blitt skrap. 

Og det er faktisk spesielt vingene, som er laget av glassfiber, som er vanskelige å resirkulere, og derfor havner de aller fleste i dag på miljødepoter, vindturbinkirkegårder eller rett og slett søppelfyllinger.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også