Blastr Green Steel og Sogn og Fjordane Energi inngår samarbeid

Blastr og Sogn og Fjordane Energi (SFE) har signert intensjonsavtale for langsiktig leveranse av ren kraft til ny pelletsfabrikk på Lutelandet i Sunnfjord. 
LUTELANDET: Slik kan den nye pelletsfabrikken på Lutelandet bli seende ut. | Foto: Illustrasjon: Energy Consult
LUTELANDET: Slik kan den nye pelletsfabrikken på Lutelandet bli seende ut. | Foto: Illustrasjon: Energy Consult

Oslo, 18. oktober 2023. Blastr Green Steel har signert en intensjonsavtale med Sogn og Fjordane Energi for langsiktig leveranse av ren kraft til selskapets nye pelletsfabrikk på Lutelandet i på kysten av Sunnfjord, som vurderes som lokasjon for forsyning av råmaterialer til selskapets produksjonsanlegg for grønt stål med ultralavt CO₂ utslipp som utvikles i Inkoo i Finland.

Det melder partene i en pressemelding. 

– Dette er et viktig skritt mot å sikre kraftkapasitet og nettforbindelse for den mulige pelletsfabrikken på Lutelandet som vil utnytte fornybar vann- og vindkraft for å akselerere utviklingen av en verdikjede for avkarbonisert stål. 

Det sier administrerende direktør Hans Fredrik Wittusen i Blastr. 

Han sier at han er godt fornøyd med støtten fra SFE og andre sentrale, regionale partnere i arbeidet med utviklingsplanen for Lutelandet. 

Lutelandet industriområde i Fjaler Kommune ble i august utpekt av Blastr som et potensielt sted for bygging av et anlegg for omdanning av jernmalm til såkalte «direkte reduksjons pellets» (DR-pellets). Området har etablert industriell infrastruktur, tilgang til fornybar energi og en strategisk plassert dypvannshavn med direkte tilgang til Nordsjøen. Intensjonsavtalen dekker leveranse av 100 prosent ren fornybar kraft fra SFE til Blastr, delvis fra den nylig etablerte vindparken på Lutelandet i tillegg til lokalt produsert vannkraft.

– Vi støtter utviklingen av nye grønne næringer på Vestlandet basert på ren energi og ser frem til å samarbeide tett med Blastr for å få på plass en langsiktig kraftforsyningsavtale for deres grønne pelletsfabrikk, sier leder for energi og marked i SFE, Bengt Jostein Haugnes.

Han legger til at intensjonsavtalen reflekterer selskanes felles forpliktelse til å realisere et viktig avkarboniseringsprosjekt som kan gi et stort antall arbeidsplasser, og betydelig verdiskaptning i Fjaler kommune. 

Et anlegg på Lutelandet vil sysselsette rundt 120 personer og generere et betydelig antall indirekte arbeidsplasser og økonomisk aktivitet i området rundt. Den estimerte investeringen er rundt 1,2 milliarder euro.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også