NVE oppdaterer kostnadstallene for norsk kraftproduksjon

Kostnadene for flere produksjonsteknologier har økt det siste året. Nå har NVE justert sine kostnadstall for kraftproduksjonen i Norge. 
JUSTERT: Direktør Inga Nordberg i NVE melder at direktoratet har justert kostnadstallene for kraftproduksjonen i Norge.
JUSTERT: Direktør Inga Nordberg i NVE melder at direktoratet har justert kostnadstallene for kraftproduksjonen i Norge.

NVEs kostnadsoversikt brukes av både kraftbransjen, myndigheter og andre aktører, til å sammenligne kostnaden for ulike teknologier. Nå har direktoratet oppdatert kostnadstallene for at det skal gi et mer korrekt bilde, etter at utgiftene har økt det siste året. 

– Det siste året har kostnadene økt for mange produksjonsteknologier. Med denne oppdateringen vil tallene gi et mer korrekt bilde av dagens kostnadsnivå, sier Inga Nordberg, direktør i NVE.

I verktøyet er det nå mulig å justere noen parametere som påvirker energikostnadene, som for eksempel eurokurs og brenselspriser, og sammenligne med strømprisen. Tabellvisningen er mer oversiktlig og viser flere kostnadsposter for de ulike teknologiene og tidspunkt for sist oppdatering.

– Mange av de som bruker kostnadsverktøyet har egne forventninger til for eksempel brenselpris, levetider og eurokurs. I det nye oppdatering har vi derfor lagt til rette for at brukerne kan undersøke hvordan kostnadene blir med andre forutsetninger enn det NVE har lagt inn, sier Nordberg.

Publiseringen omfatter oppdatering av LCOE, investerings-, drifts- og vedlikeholdskostnader for vindkraft på land, vannkraft og solkraft, skriver NVE på sine nettsider.

Andre teknologier som kull, gass og kjernekraftverk er justert med SSBs konsumprisindeks (KPI). Kostnader for havvind oppdateres på nyåret når et bedre datagrunnlag er tilgjengelig, ifølge NVE. 

De første resultatene fra den strategiste konsekvensutredningen av havvindområder vil være klare da, og vil dermed kunne gi et bedre kostnadsbilde. I tillegg har arbeidet med utlysningene for Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord kommet lenger, ifølge NVE. 


Kraftproduksjon: Totale LCOE-kostnader (øre/kWh):
Vannkraft under 10 MW 42
Vannkraft over 10 MW 40
Solkraft store flater tak 76
Landbasert vindkraft 41
Kjernekraft 78
Flytende havvind 117
Bunnfast havvind 69




Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også