Norseman Wind: – Fremtidig strømpris vil bli høyere uten utbygging av Sørlige Nordsjø II

Havvindselskapet mener subsidiene til havvinden må ses i sammenheng med hvor mye det vil koste samfunnet i form av økte strømpriser dersom havvinden ikke bygges ut.
PÅVIRKER STRØMPRISEN: En havvindpark på 1400 MW vil påvirke strømprisen fordi det gir økte leveranser på tilbudssiden. Det presser strømprisen ned, og det må myndighetene ha i bakhodet når de setter de økonomiske betingelsene for Sørlige Nordsjø II. | Foto: Marcus Emil Christensen
PÅVIRKER STRØMPRISEN: En havvindpark på 1400 MW vil påvirke strømprisen fordi det gir økte leveranser på tilbudssiden. Det presser strømprisen ned, og det må myndighetene ha i bakhodet når de setter de økonomiske betingelsene for Sørlige Nordsjø II. | Foto: Marcus Emil Christensen

Olje- og energidepartementet (OED) la 20. september frem en oppdatert utgave av differansekontrakten (CfD - Contract for Difference) for Sørlige Nordsjø II. De åpnet samtidig for en kort høring med høringsfrist 29. september, men kun for endringene i den siste utgaven.

I utgangspunktet ønsket ikke OED å offentliggjøre høringsinnspillene, og Equinor vil hemmeligholde sitt høringssvar, men EnergiWatch har nå fått tilgang til flere av de.

Norseman Wind har tidligere tatt til orde for at subsideietaket på 23 milliarder kroner bør fjernes. I sitt høringssvar begrunner de det blant annet med at subsidiene av havvind må ses i en større sammenheng. 

De påpeker at norske myndigheter brukte 33 milliarder kroner i direkte subsidiering i form av strømstøtte som følge av høye strømpriser, og at høye strømpriser førte til mindre næringslivsvirksomhet, samt høyere skatteinntekter til staten.

Så bruker de dette som utgangspunkt til å påpeke at forskjellen på utbygging eller ikke utbygging av 1400 MW havvind vil påvirke tilbudssiden i strømmarkedet, og at økt kraftproduksjon vil bidra til lavere strømpriser.

– Fremtidig strømpris vil bli høyere uten utbygging av SN II. CfD-designet for SNII fase 1 må derfor settes i sammenheng med de totale samfunnsøkonomiske kostnadene for Norge dersom det ikke bygges ut ny kraft. Dette tilsier at Norge bør ta mer risiko fordi alternativkostnaden ved et kraftunderskudd og vedvarende høye strømpriser er betydelig høyere – både direkte og indirekte, skriver daglig leder Atle Beisland i høringssvaret fra Norseman Wind.

Norseman Wind mener derfor at myndighetene bør gjøre fire endringer i differansekontrakten:

  • Fjerne subsidietaket
  • Tillate at deler av kraftproduksjonen selges på siden av differansekontrakten
  • Avslutte differansekontrakten så fort pristaket er nådd
  • Gjøre det obligatorisk for Statnett å kjøpe strømnettet til en fastsatt pris etter fem år

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også