Inntjeningen i vindindustrien har forsvunnet - på tross av gode utsikter til gigantordrer

Selv med bred politisk støtte og et hav av kommende prosjekter, klarer ikke store deler av vindindustrien å få økonomien til å gå opp.
DÅRLIG INNTJENING: Dansk vindindustri sliter med lønnsomheten selv om det er bred politisk støtte for storstilt satsing. | Foto: Vestas
DÅRLIG INNTJENING: Dansk vindindustri sliter med lønnsomheten selv om det er bred politisk støtte for storstilt satsing. | Foto: Vestas

Danmark og resten av verden står overfor en stor oppgave med det grønne skiftet, hvor vindenergi er en drivkraft for å nå målet. Veien er brolagt med historisk store anbud, og politikere over hele spekteret støtter satsingen. 

Problemet er bare at sektoren som skal få det til, ikke klarer å tjene penger på det. 

I forkant av historisk store anbud på vindturbinprosjekter, som har satt hele bransjen i posisjon til å øke aktivitetene i rakettfart, har luften gått ut av ballongen før startskuddet er avfyrt. 

Utbyggere som Ørsted sliter med å få gjennomført prosjektene sine på en lønnsom måte, og utbyggingen av vindturbiner står for øyeblikket i stå. Blant annet falt antall bestillinger på nye vindturbiner i EU med 47 prosent i 2022 sammenlignet med året før. 

Samtidig er europeiske vindturbinprosjekter fanget av byråkrati, med tall som viser at prosjekter med en samlet kapasitet på 80 GW for tiden samler støv hos myndighetene. 

Resultatet er at forsyningskjeden helt ned til de enkelte tannhjulene til en vindturbin nå sliter med å holde dampen oppe. Ordrene kommer ikke inn som forventet, og dette tærer på kapasiteten i produksjonen, noe som resulterer i tap. 

Mens kassen krymper hos underleverandørene, står de samme selskapene samtidig foran en stor og tung investeringsoppgave for å holde tritt med forventet utvikling. 

De tunge investeringene er en forutsetning for at den europeiske vindsektoren skal dra nytte av den massive ekspansjonen de kommende årene. 

– Verdikjeden er ikke i stand til dette, fordi man har havnet i et krysspress mellom å henge på avtaler og prosjekter som ble inngått før korona og derfor før inflasjon, stigende priser på råvarer og transport og konkurrenter med statsstøtte bak. dem, sa Jan Hylleberg, viseadministrerende direktør direktør i Green Power Denmark, til EnergiWatch i august. 

Statsstøtte legger på ytterligere press

På toppen av utfordringene med inntjeningen til de danske og europeiske underleverandørene, lurer farer utenfra. 

Amerikanske og spesielt kinesiske selskaper står klare til å ta markedsandeler i det europeiske markedet for vind. 

Med statsstøtte i ryggen har konkurrerende selskaper fra blant annet Kina en fordel når det gjelder å slå EUs vindleverandører på pris. Det har blant annet Nordmark, som behandler store gjenstander til vindsektoren, fått kjenne på. 

– De kjøper maskiner som er sammenlignbare med våre, og noen ganger fra nøyaktig samme leverandør som oss. Og det er typisk et europeisk produkt, så de har ikke kjøpt maskineriet billigere, sa Nordmarks konsernsjef Morten Mørk. 

– Likevel kan du ta med deg produkter hjem fra Kina nesten billigere enn vi på noen måte kan frakte dem rundt i Europa. Det gir ikke mening, fortsatte han. 

Den amerikanske vindsektoren har også mottatt en kapitaltilførsel gjennom støtteprogrammet Inflation Reduction Act (IRA), og store europeiske nasjoner som Tyskland og Frankrike forventes å legge inn statlige midler til landenes egen produksjon av grønne energiteknologier gjennom EUs krise og overgangsramme. 

Ifølge DI og Green Power Denmark er løsningen på problemet at tilsvarende tiltak gjøres dersom den danske vindsektoren ikke skal kuttes. 

– Vi må følge etter, ellers vil bedrifter som må investere i produksjon ende opp med å gjøre det utenfor Danmark, sa Jan Hylleberg. 

Nylig tok den danske underleverandøren Nissens Cooling Solutions konsekvensen av den knappe ordreinngangen og flyttet deler av produksjonen til sin fabrikk i Kina. Begrunnelsen var kostnadsbesparelser, innrømmet selskapets administrerende direktør Lars Steen Rasmussen. 

Lys i enden av tunnelen

De vanskelige forholdene har imidlertid ikke tatt pusten fra vindleverandørene. Flere selskaper holder motet oppe ved tanken om at den forsinkede veksten etter hvert vil komme i løpet av de neste årene. 

Nye tall fra konsulentselskapet Wood Mackienzie gir også støtte til optimismen. I løpet av første halvår i år utgjorde globale ordrer for vindturbiner 69,5 GW. Dette er en økning på 12 prosent sammenlignet med året før. 

Den største driveren for utviklingen er USA, som opplevde en firedobling i ordrebøkene og nådde over 25 GW. Kina så ingen vekst, men står fortsatt for størstedelen av ordreinngangen med ordre for en total kapasitet på 44 GW. 

Uten å oppgi noen tall, påpeker konsulentselskapet at Europa også har bidratt til fremgangen. Det betyr at den politiske støtten og tilhørende store prosjekter kan få underskogen til leverandørene på rett kurs igjen.

Artikkelen ble først publisert i den danske utgaven av EnergiWatch.

Les også:

Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev, og få to daglige oppdateringer om de viktigste nyhetene i energibransjen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også