Norsun ser mot USA - tross permisjoner og negativt driftsresultat

Norsun er det eneste gjenværende selskapet som produserer komponenter til solcellepaneler, etter at Norwegian Crystals gikk konkurs. Nå håper de å snu den negative trenden.
NORSUN: Solcellefabrikken i Årdal må gjennom permitteringer, men styrelederen har trua på det amerikanske markedet. | Foto: Christian Blom / NTB
NORSUN: Solcellefabrikken i Årdal må gjennom permitteringer, men styrelederen har trua på det amerikanske markedet. | Foto: Christian Blom / NTB

Nylig omtalte EnergiWatch at Norsun har sendt ut permitteringsvarsel for de ansatte ved fabrikken i Årdal. Fabrikksjef Anders Søreng uttalte i en pressemelding at det var en beklagelig situasjon for Norsun. 

– Det er en veldig beklagelig situasjon som har oppstått raskt og utenom vår kontroll. Jeg beklager at dette igjen rammer våre hardt prøvede ansatte i Årdal, sier fabrikksjef Anders Søreng.

Nå skriver Finansavisen at Norsun hadde et inntektsfall på 15 prosent i 2022. Driftsresultatet endte på negative 93 millioner kroner, og i revisorberetningen fra EY heter det at det er stor usikkerhet rundt selskapets framtid. 

«...det foreligger en vesentlig usikkerhet som kan skape tvil av betydning om selskapets evne til fortsatt drift.», skriver Finansavisen.

I etterkant av revisjonsberetningen gjennomførte dog Norsun en emisjon på 90 millioner kroner, der Statkraft Ventures og Årdal Energi ble nye aksjonærer med henholdsvis 40 og 10 millioner kroner. Nå snur selskapet fokuset mot det amerikanske markedet, ifølge styreleder John Andersen.

– Hovedmålet med emisjonen på 90 millioner kroner var å sikre at vi har tilstrekkelig ressurser for å modne ekskpansjonsprosjektene, først og fremst i USA, sier styrelederen til Finansavisen. 

Han forteller at selskapet har hatt et klart mål om å bli større for å bli mer konkurransedyktige.

– Derfor har vi ekspansjonsplaner både i USA og Europa. Det siste ble tydeliggjort gjennom EUs tildeling i sommer på 600 millioner kroner.

Finansavisen har tidligere skrevet at Norsun ønsker å femdoble dagens kapasitet gjennom en investering til noen milliarder kroner. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også