BlackRock vil skape grønne partnerskap med nordiske myndigheter og investorer

Den amerikanske kapitalforvalteren BlackRock vil skape grønne infrastrukturfond med såkornkapital fra de nordiske myndighetene, sier BlackRocks globale sjef for klimainfrastruktur, David Giordano.
David Giordano, global sjef of for klimainfrastruktur i BlackRock. | Foto: Blackrock
David Giordano, global sjef of for klimainfrastruktur i BlackRock. | Foto: Blackrock

Verdens største kapitalforvalter, BlackRock, ønsker å samarbeide med de nordiske myndighetene i arbeidet med å endre landenes energiproduksjon i en grønnere retning. 

Investeringsgiganten, som forvalter 9,4 milliarder dollar, ønsker å hjelpe kundene sine med å investere i overgangen ved å opprette «nasjonale eller regionspesifikke investeringsfond med startkapital fra myndighetene», sier David Giordano, global sjef for klimainfrastruktur i BlackRock, i en intervju med AMWatch. 

– Jeg tror det vil være mange samarbeidsvillige fra vår side, i den grad myndighetene er interessert, sier han. 

New Zealand-malen

I begynnelsen av august kunngjorde BlackRock at de hadde inngått et slikt samarbeid med New Zealand-regjeringen. 

New Zealands Net Zero Fund, som strategien har blitt kalt, har som mål å støtte New Zealand-regjeringen i å nå målet om å bli den første nasjonen i verden drevet av 100 % fornybar energi innen 2030. 

Da fondet ble annonsert, sa New Zealands statsminister Chris Hipkins at han var ”absolutt tent” over fondet, som vil ”oppmuntre til investeringer i grønn teknologi som kanskje ellers ikke ville ha skjedd”. 

Fondet, som har som mål å samle inn 1,2 milliarder dollar, er BlackRocks største i sitt slag til dags dato og er designet for å akselerere distribusjon i sektorer som vind, sol, grønt hydrogen og energilagring ved å skape en plattform for institusjonelle investorer som ønsker å investere i landets grønne infrastruktur. 

Som tilfellet er med de nordiske landene, har havlandet ambisiøse klimamål og får allerede mye av sin energi fra fornybare kilder, men til 100 % vil det kreve mye mer kapital. 

Giordano ser det derfor som en potensiell mulighet å bruke New Zealand-fondet som en mal for å lage lignende fond i andre klimaambisiøse land som Norden. 

– Jeg tror definitivt at modellen kan kopieres. Jeg tror det er reelle muligheter, ettersom alle landene i Norden faller i samme kategori som New Zealand når det gjelder å sette ambisiøse klimamål, sier Giordano og legger til: 

– De nordiske landene har svært sofistikerte institusjonelle investorer som er kjent med den grønne industrien og dens markedssegmenter, så jeg tror det er en reell mulighet til å bygge et partnerskap på regionalt eller nasjonalt nivå. 

Møtte nordiske investorer

Ifølge AMWatchs opplysninger har ledende personer fra kapitalforvalteren – inkludert Giordano – nylig besøkt Norden for å møte noen av de største institusjonelle investorene. 

Har BlackRock diskutert et slikt fond på noen måte med nordiske myndigheter eller institusjonelle investorer? 

– Som du vet kan vi ikke kommentere samtaler med nordiske investorer, men som jeg nettopp sa, er vi alltid åpne for å diskutere hvordan vi kan støtte energiomstillingen, sier Giordano. 

AMWatch har spurt representanter fra den danske og svenske regjeringen om de har møtt BlackRock for å diskutere et slikt partnerskap og om de er interessert i å delta i noe lignende. 

Både den danske klima-, energi- og forsyningsministeren Lars Aagaard og den svenske energi-, nærings- og industriministeren Ebba Busch nekter å kommentere. 

AMWatch har også kontaktet Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO), som står for Danmarks Grønne Investeringsfond. 

Peter Boeskov, som er kommersiell direktør i EIFO, opplyser at selv om de ofte er i kontakt med BlackRock og andre store investorer, er det ingen konkrete planer om et Net-Zero-fond på nåværende tidspunkt. 

Selektive investorer

Forslaget fra BlackRock kommer samtidig med at kapitalforvalteren kritiseres for å motsette seg ESG-tiltak som en reaksjon på anti-ESG-bevegelsen i USA – sist på grunn av manglende støtte til aksjonærforslag som søker å forbedre miljømessige og sosiale forhold i selskapene kapitalforvalteren er investert i. 

BlackRock er imidlertid allerede en kjent investeringspartner i Norden med investeringer i fornybare infrastrukturprosjekter over hele regionen. Senest med sin investering i den svenske batteriprodusenten Northvolt. 

Som tidligere styreleder i American Council on Renewable Energy (amerikansk interesseorganisasjon for grønn energi) er Giordano blant de mest fremtredende personene innen investeringer i fornybar energi i USA. 

Men selv en svært erfaren forvalter fra verdens største kapitalforvalter må gjøre sitt beste for å overbevise de selektive institusjonelle investorene i Norden. 

– Nordiske investorer har en veldig balansert og velinformert tilnærming til markedet, men også en tilnærming som gjør dem selektive. For de har mange flere muligheter til å investere, og derfor tror jeg de har et veldig kritisk syn på hvor det er merverdi i å samarbeide med en som BlackRock, sier Giordano. 

Selv om de nordiske investorene har lang erfaring innen grønn infrastruktur, sier Giordano at både investorer og hjemmemarkedene vil dra nytte av BlackRocks globale kunnskap og tekniske ekspertise, samt strukturen i strategien, hvor lokale interessenter investerer i innenlandsk infrastruktur sammen med myndigheter. 

– Alle liker diversifiseringen av å være internasjonal, men jeg tror at hvis infrastrukturen skal bygges, og det skal gjøres på grunnlag av kontrakter som alle skal signeres innenfor én jurisdiksjon, så vil institusjonell kapital i disse jurisdiksjonene vil også dra nytte av det som er en ganske attraktiv investeringsklasse, og det skaper en virkelig god syklus, sier han. 

Artikkelen ble først publisert i AMWatch og den danske utgaven av EnergiWatch.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også