Samfunnsbedriftene reagerer på at Statnett melder seg inn i Fornybar Norge: – Svekker tilliten til Statnett

Statnett bytter arbeidsgiverforening etter 30 år etter at de var med på å stifte Spekter.
BYTTER ARBEIDSGIVERORGANISASJON: Statnett melder seg inn i Fornybar Norge og NHO fra 1. januar 2024. | Foto: Anders Lie Brenna
BYTTER ARBEIDSGIVERORGANISASJON: Statnett melder seg inn i Fornybar Norge og NHO fra 1. januar 2024. | Foto: Anders Lie Brenna

Statnett opplyser i en pressemelding at de fra 1. januar melder seg inn i bransjeorganisasjonen Fornybar Norge. Dermed bytter de arbeidsgiverforening fra Spekter til NHO, og det skjer 30 år etter at de selv var en av Spekter-stifterne.

– Vi vil takke Spekter for et godt samarbeid gjennom disse årene med blant annet deltagelse i sentrale forhandlingsutvalg og partssammensatte utvalg i arbeidsgiver- og tariffsaker, sier konserndirektør for Mennesker og Bærekraft, Anne Flagstad i en pressemelding fra Statnett.

Der skriver Statnett at nøytralitet og likebehandling av ulike organisasjoner, kunder og interessenter fortsatt vil bli ivaretatt.

– Dette vil ikke påvirke Statnetts rolle eller samfunnsoppdrag, heter det i pressemeldingen.

Bransjeorganisasjonen Samfunnsbedriftene Energi reagerer imidlertid kraftig på Statnetts planer om å bytte arbeidsgiverforening.

– For oss svekker dette tilliten til Statnett SF som uavhengig aktør, og vi kommer til å ta dette opp med eieren. Det grønne skiftet er noe hele samfunnet skal gjøre sammen, ikke internt i en bransjeorganisasjon, sier Truls Wickholm, direktør i Samfunnsbedriftene Energi, i en pressemelding.

Han påpeker at Statnett først og fremst er en systemoperatør og et heleid statlig selskap som alle kraftselskaper må forholde seg til.

– Statnett har mulighet til å spille en rolle som nøytral hub, møteplass og diskusjonsforum for hele bransjen. I stedet melder de seg inn hos deler av bransjen. Dette henger ikke på greip for oss. Det er også vanskelig å se hva det statlige monopolselskapet Statnett har å gjøre i næringslivets hovedorganisasjon, sier Wickholm.

Samfunnsbedriftene er en bransjeorganisasjon som også organiserer kraftselskaper. De oppgir å ha omtrent halvparten av Norges nettselskaper som medlemsbedrifter.

Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev, og få to daglige oppdateringer om de viktigste nyhetene i energibransjen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også