Tyske EnBW kjøper seg opp i Skipavika Green Ammonia

Energie Baden-Württemberg AG (EnBW) har kjøpt 10 prosent av norske Skipavika Green Ammonia, og sikrer seg dermed rettigheter for kjøp av grønn ammoniakk fra Norge. 
FABRIKK: Her er en illustrasjon av den nye ammoniakkfabrikken som skal bygges i Skipavika i Vestland fylke. | Foto: Skipavika Green Ammonia
FABRIKK: Her er en illustrasjon av den nye ammoniakkfabrikken som skal bygges i Skipavika i Vestland fylke. | Foto: Skipavika Green Ammonia

Investeringsavtalen der EnBW kjøper 10 prosent av aksjene i SkiGA, åpner for en eksklusiv og langsiktig rett i å kjøpe deler av Skipavika Greens ammoniakkproduksjon, melder sistnevnte selskap i en pressemelding.

«Avtalen understreker EnBWs sterke forpliktelser, og er en viktig milepæl i arbeidet med å sikre prosjektets endelige investeringsbeslutning.», melder selskapet. 

Ammoniakk kan enten bli konvertert til hydrogen som brukes i kraftanlegg eller brukes direkte i disse. EnBW vil dels bruke den grønne ammoniakken i egne anlegg, og dels tilby den til sine kunder, inkludert lokal og internasjonal maritim næring. 

Avtalen er gjort på kommersielle vilkår og er et gjennombrudd i arbeidet med å kommersialisere hydrogenprodukter, som grønn ammoniakk, ifølge Skipavika Green Ammonia.

– EnBW har forpliktet seg til å bli en ledende aktør innen karbonnøytral kraftproduksjon. Avtalen med SkiGA om grønn ammoniakk, koblet med tyske og norske klimamål, er en strategisk investering i karbonnøytrale løsninger. Norge og Norden blir viktige aktører for å skape dette karbonfrie landskapet, og avtalen forsterker Norges rolle som en pålitelig og stabil energipartner for Europa. Avtalen viser potensialet for norsk-tysk samarbeid om grønn energi og industri, sier Peter Heydecker, Executive Director Trading i EnBW.

Fabrikken til Skipavika Green Ammonia skal etableres i Gulen kommune på Vestlandet, rett ved Mongstad. Når den står ferdig i 2026, vil den være et av Europas første storskalaanlegg for produksjon av grønn ammoniakk. Prosjektet har sikret avgjørende nettilgang og er i forhandlinger om kraftkontrakter.

– Avtalen med EnBW sikrer utviklingen av anlegget. EnBW vil spille en avgjørende rolle i å kommersialisere SkiGAs produksjon på 100.000 tonn grønn ammoniakk årlig, og dermed gjøre utslippsfri ammoniakk viktig for et fremtidig karbonfritt energisystem, sier Cornel Russi, CEO i SkiGA.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også