Å Energi åpnet Fennefoss vannkraftverk

– Vi trenger mest mulig kraft med minst mulig konflikt, sier konsernsjef Steffen Syvertsen i Å Energi.
NYTT SMÅKRAFTVERK: Fennefoss kraftverk er Å Energi sitt første nye vannkraftverk på 7 år. Det er imidlertid et småkraftverk, med sine totalt 9,5 MW installerte effekt fordelt på to Kaplanturbiner. | Foto: Å Energi
NYTT SMÅKRAFTVERK: Fennefoss kraftverk er Å Energi sitt første nye vannkraftverk på 7 år. Det er imidlertid et småkraftverk, med sine totalt 9,5 MW installerte effekt fordelt på to Kaplanturbiner. | Foto: Å Energi

Å Energi forteller i en pressemelding at de på lørdag åpnet sitt første nye vannkraftverk på syv år.

– Vi trenger mest mulig kraft med minst mulig konflikt, sier Steffen Syvertsen, konsernsjef i Å Energi.

Fennemark vil kunne produsere 59 GWh i året, og kostet 350 millioner kroner. Det har en installert effekt på 9,5 MW fra to Kaplanturbiner. Det vil si at Fennefoss er et småkraftverk, og dermed ikke ilegges grunnrenteskatt.

– Med åpningen av Fennefoss kraftverk understreker vi våre forpliktelser om å bidra med mer fornybar energi. Et tett samarbeid med lokalsamfunnene er viktig slik at verdiskapingen kommer fellesskapet til gode. Skal vi få fart på kraftutbyggingen framover er det avgjørende at vi bygger videre på denne modellen, sier Syvertsen.

Olje- og energiminister Terje Aasland var tilstede under åpningen.

– Vannkraft er en viktig del av vår fremtid. En viktig del av vår historie. Uten vannkraft hadde ikke vært det vi er i dag. Det er selve juvelen i vårt kraftsystem, og gir kraft til nye muligheter. I det bildet er Fennefoss kraftverk viktig, sier Aasland.

Konsernsjef Syvertsen i Å Energi benyttet samtidig anledningen til å påpeke at det bygges for lite ny kraftproduksjon. Han viste til at det kun er installert 225 MW ny kraftproduksjon i år, og oppfordret olje- og energiministeren til å rydde opp i det nye skatteregimet for kraftbransjen. 

– Skal vi dekke fremtidens energibehov, må vi åpne mange flere store og små “Fennefosser”. Da trenger vi forutsigbarhet, og det er derfor på høy tid at regjeringen fjerner de ekstraordinære tiltakene som ble innført som følge av energikrisen i fjor, sier Syvertsen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også