Semming Semmingsen: – Reindriften bør få mer enn det man har fått historisk

Norske grunneiere kommer bedre ut enn samer med reindrift i skjønnssaker.
DIALOG: Semming Semmingsen (til høyre) i en paneldebatt under Arendalsuka. Professor i urfolksstudier Torjer Olsen til venstre. | Foto: Linda Sandvik
DIALOG: Semming Semmingsen (til høyre) i en paneldebatt under Arendalsuka. Professor i urfolksstudier Torjer Olsen til venstre. | Foto: Linda Sandvik

– Reindriften har fått for lite, historisk, sier konsernsjef i Troms Kraft, Semming Semmingsen under Arendalsuka. 

Han forteller at hvis man sammenligner hva grunneiere har fått med hva samiske reindriftutøvere har fått for tap av reinbeite, kommer grunneiere mye gunstigere ut. 

– Grunneiere har i stor grad vært i stand til å forhandle seg fram til veldig gode avtaler, justert på vindkapasiteten vi har bygd. Mens reindriften har fått erstatning på et helt annet grunnlag, selv om reindriften har måttet gi opp større arealer i forhold til hva en grunneier har, forklarer Semmingsen.

– Det er i hvert fall en ting som vi tar med oss i de videre forhandlingene, en erkjennelse av at reindriften bør få mer enn det man har fått historisk, sier Semmingsen.

Troms Kraft har store planer for utbygging av vindkraft i Nord-Troms. 

Gjør det en forskjell å si at de har krav til mer økonomisk erstatning?

– Vi er ikke i mål med noen, sier Semmingsen.

Hans håp er at de kan bygge ut vindkraft uten å være en trussel for reindriftsnæringen.

– Her burde vi både finne praktiske tiltak som gjør at det er minst mulig negativ påvirkning, og vi skulle kunne gi den enkelte reinbeitedistriktet en økonomi som gjør det mer attraktivt for nye generasjoner av reindriftsutøvere å bli i den næringen, sier Semmingsen.

Han erkjenner at prosesser også Troms kraft har kjørt tidligere ikke har vært gode nok.

– Så vi er nødt til å forbedre oss. Og vi tror veldig mye på kunnskap, så vi jobber mye med å bygge opp våres egen kunnskap på dette området. Og så er det også noe med at vi må ha respekt for at vi går inn og bruker næringsgrunnlaget til en annen næring, legger han til.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også