Statkraft bruker over åtte milliarder på sikring av vannmagasiner

Skal oppgradere 76 damprosjekter over en femårsperiode.
DET BYGGES: Statkraft bygger to nye steinfyllingsdammer ved Kjelavatn på Haukelifjell. | Foto: Statkraft
DET BYGGES: Statkraft bygger to nye steinfyllingsdammer ved Kjelavatn på Haukelifjell. | Foto: Statkraft

Blant de største prosjektene er Mår-fjellet i Tinn, Trollheim i Rindal/Surnadal, Nesjødammen i Tydal og Kjela i Vinje. Nå skal en rekke damprosjekter rustes opp for til sammen 8,5 milliarder kroner, skriver NRK.

Nå pågår det omfattende anleggsarbeid på 1000 meters høyde ved Kjelamagasinet på Haukelifjell i Vinje. Prosjektet koster en halv milliard kroner.

Det er klimaendringer, ekstremvær og økt terrortrussel som bakgrunnen for at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har pålagt Statkraft å oppgradere betongdammen, ifølge statskanalen.

– Hvis den teoretisk skulle ha røket så vil det jo bli stor flom nedover hele vassdraget her, og til slutt gjennom mesteparten av Telemark, og helt til utløpet av dette vassdraget i Skien, sier Arne Sandvold fra Statkraft, til NRK.

De siste dagers nedbørsmengder har vist at naturkreftene kan føre til omfattende skader på kraftinfrastruktur. Det har Braskereidfoss kraftverk i Innlandet fått merke, da deler av demningen brast da en flomsluse ikke åpnet seg som den skulle. 

Kommunikasjonssjef Per Storm-Mathisen i Hafslund sa nylig at det vil ta lang tid å reparere skadene.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også