Offshore Norge og fiskeriorganisasjonene enige om havvind-regler

Det er enighet om prinsipper for sameksistens mellom havvind og fiskeri. Offshore Norge og fiskeriorganisasjonene, har nå lagt frem anbefalinger for sameksistens mellom havvind og fiskeri.
SAMARBEID: Fra venstre: Audun Maråk, administrerende direktør i Fiskebåt, Hildegunn T. Blindheim, administrerende direktør i Offshore Norge, Kåre Heggebø, leder av Norges Fiskarlag har samarbeidet om en felles dreiebok for havvind. | Foto: Offshore Norge/Elizabeth Sire
SAMARBEID: Fra venstre: Audun Maråk, administrerende direktør i Fiskebåt, Hildegunn T. Blindheim, administrerende direktør i Offshore Norge, Kåre Heggebø, leder av Norges Fiskarlag har samarbeidet om en felles dreiebok for havvind. | Foto: Offshore Norge/Elizabeth Sire

Myndighetene har som ambisjon å tildele arealer med potensial for utbygging av 30 GW havvind innen 2040. 

Samtidig er man opptatt av at dette ikke skal ødelegge for verken fiskerinæring eller fiskebestandene. Derfor gikk Norges Fiskarlag, Fiskebåt, Sør-Norges Fiskarlag og Offshore Norge i fjor i gang med et samarbeidsprosjekt for å utvikle både prinsipper og retningslinjer som kan sikre både fiske og havvind. 

Det melder partene i en pressemelding. 

Konstruktivt samarbeid

Det er allerede fastslått at det ikke skal bygges ut vindkraftverk i områder som er viktige gyte- eller fiskeområder. Det har fiskeribransjen nå fått aksept for.

– Dette viktige prinsippet har vi nå også fått aksept for, og utviklet videre i dette konstruktive samarbeidet med Offshore Norge og flere havvindselskap. Etter vårt syn er det en forutsetning at vindkraftverk til havs ikke skal gå på bekostning av fiskeri eller havmiljø, sier Kåre Heggebø, leder av Norges Fiskarlag.

Ifølge Audin Maråk, administrerende direktør i Fiskebåt, er Nordsjøen deres mest produktive havområde, og svært viktig for norsk fiskeri.

– I Fiskebåts arbeid med Havvind har det vært avgjørende å få politiske forsikringer om at fiskebestandene og fiskerne skal ha forrang ved interessekonflikter. Med dette som bakteppe har vi innledet et konstruktivt samarbeid med Offshore Norge om kjøreregler for utbygging av havvind, sier Maråk.

Viktige prinsipper

I april leverte arbeidsgruppen fra seg noen prinsipper de er enige om. Det omfatter bl.a.:

  • Utbygging av vindkraft i norske havområde skal bidra til å dekke samfunnets behov for fornybar energi, samtidig som en tar hensyn til miljø og fiskerinæring.
  • Vindkraft til havs skal ikke bygges ut i viktige fiske- eller gyteområder. Det skal også tas nødvendig hensyn til vandringsruter for viktige bestander.
  • Områder som er foreslått, og eller åpnet for utbygging av havvind må utnyttes best mulig. Både myndighetene og næringene må derfor helt fra start legge vekt på arealeffektivitet.
  • All utbygging av vindkraftverk til havs må bygge på tilstrekkelig god kunnskap om effekter på havmiljø og fiskeri.
  • Det må fra starten av være et statlig ansvar å stille klare vilkår, inkludert finansiell sikkerhet, som sikrer fjerning av vindkraftanlegg etter endt drift.

– Et viktig steg

Administrerende direktør Hildegunn T. Blindheim i Offshore Norge sier at resultatene samarbeidet har gitt, er et viktig steg i riktig retning for etableringen av havvind. 

– Skal vi lykkes med å bygge en havvindindustri er vi helt avhengig av å samarbeide godt og ha god dialog med fiskerinæringen. Derfor er prinsippene vi legger frem i dag og dreieboken et viktig steg. Nå håper vi på at myndighetene vil ta dette viktige arbeidet i bruk og at vi greier å samle alle aktører bak dette, sier Hildegunn T. Blindheim, administrerende direktør i Offshore Norge.

Målet med dreieboken er at den skal fungere som en oppskrift for å unngå konflikt mellom næringene i utvikling og drift av havvindprosjekter, innenfor områder myndighetene allerede har åpnet for slik utbygging.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også