Har ikke fått ny tidsplan for Fosen-saken

Fosen Vind har ikke fått noen signaler om redusert produksjon eller avvikling av vindkraftproduksjonen. Dermed fortsetter aktiviteten ved Storheia kraftverk som vanlig.
AVVENTER DEPARTEMENTET: Tom Kristian Larsen, daglig leder i Fosen Vind. | Foto: Statkraft
AVVENTER DEPARTEMENTET: Tom Kristian Larsen, daglig leder i Fosen Vind. | Foto: Statkraft

OIje- og energidepartementet har lenge jobbet med forslag til en utredningsplan som skal finne mulige tiltak som kan sikre sameksistens mellom vindkraft og reindrift i den mye omtalte Fosen-saken.

Etter en uke med demonstrasjoner i Oslo i forbindelse med at det var 500 dager siden Høyesteretts dom, og påfølgende møter med Sametinget, sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) at det skulle startes en kunnskapsinnhenting som skulle gjøre det mulig å fatte et nytt vedtak i saken. Dette arbeidet skulle starte i løpet av mars.

Første arbeidsdag etter påske sier Tom Kristian Larsen, daglig leder i Fosen Vind, at de ikke har mottatt noen ny informasjon angående frist for kunnskapsinnhentingen eller utredningsplanen. 

– Tidsplanen for utredningene avhenger av framdriften i konsultasjonene med de berørte reindriftsgruppene, og er så langt ikke kommunisert, sier Larsen til EnergiWatch.

Fosen Vind eier Storheia vindpark.

Larsen sier at standpunktet om å opprettholde full drift av vindparken i perioden fram til nytt vedtak er fattet opprettholdes, og at selskapet ikke fått noen signaler fra politiske ledelse som indikerer reduksjon, avvikling eller andre avbøtende tiltak før grunnlaget for et nytt vedtak er på plass. 

Han viser eller til Terje Aaslands gjentatte budskap om at sameksistens av vindkraft og reindrift er en overordnet målsetning.

– Vi avventer Olje- og energidepartementets videre samtaler med reindriften. Det er departementet som skal tilrettelegge for videre prosess, sier Larsen.

Han svarer ikke på om hvorvidt det er enkelte avbøtende tiltak som selskapet anser som mer aktuelle nå enn tidligere. Pressekontakt Geir Fuglseth har tidligere sagt at hva selskapet gjør om myndighetene beslutter at vindmøllene må tas ned, «ikke har vært en aktuell problemstilling».

Olje- og energiministeren har tidligere uttalt at han er spesielt interessert i ny kunnskap om såkalte dynamiske vindturbiner, altså om turbinene kan skru seg av når det er dyr i nærheten.

Stig Tore Laugen, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Aneo, har sagt til EnergiWatch at turbinene ikke er utstyrt med denne teknologien i dag.

Aneo eier Roan vindpark.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også