Kraftbransjen sliter med omdømmet: – Spørsmålet er om tiden for stor fornybarutbygging er over

Men det folk ikke tar innover seg, er at alternativene til fornybar energi er minst like arealkrevende, sier Anne Therese Gullberg i Kruse Larsen.
Anne Therese Gullberg, partner i Kruse Larsen, mener kraftbransjen og energipolitikerne har et legitimitetsproblem. | Foto: Linda Sandvik
Anne Therese Gullberg, partner i Kruse Larsen, mener kraftbransjen og energipolitikerne har et legitimitetsproblem. | Foto: Linda Sandvik

Statkraft og Norsk Klimastiftelse inviterte mandag til en frokostdebatt om reform av det europeiske kraftmarkedet betdyningene for norge. Det er forventet at forslag til elmarkedsreform blir lagt frem torsdag denne uken. 

Under paneldebatten ble det imidlertid plass til en diskusjon om energibransjens legitimitetsproblem.

Anne Therese Gullberg, partner i Kruse Larsen og Silje Lundberg, seniorrådgiver i Oil change international er enige om at norsk kraftbransjen og olje- og energidepartementet har et legitimitetsproblem. 

– Strømdebatten er kanskje den viktigste grunnen til at Arbeiderpartiet og Senterpartiet sliter på målingene. Det spiller ingen rolle hva regjeringen gjør, fordi strømdebatten ligger over som et teppe som gjør at alle vil være misfornøyd, sier Gullberg. 

15. februar satte regjeringen ned et ekspertutvalg som skal vurdere dagens system for å fastsette strømprisen.

– Veldig mange i Norge har aldri forsonet seg med energiloven av 1990. De ønsker fremdeles at man skal ha et annet system for prising, og for distribusjon, enn det vi har i dag, sier Gullberg. 

Les også: Statkraft: – Marginalprising er avgjørende for investeringer i fornybar energi

Men Statkraft og andre aktører kan nok puste lettet ut om at endringer rundt marginalprising i hvert fall ikke er et av forslagene EUs energikommisjon har foreslått i et lekket dokumentet om elmarkedsreform. 

Folket kjøper ikke fortellingen om Europas grønne batteri

Hvis ikke kommuner sier ja til nye fornybarprosjekter nå, kan klimamålene for 2030 stå på spill. 

– Spørsmålet er om tiden for stor fornybarutbygging er over, eller om vi klarer å finne gode løsninger, om man tar innover seg både klima- og naturkrisen, sier Gullberg.

Her har hun har tro på at man kan finne løsninger. 

– Det er ekstra viktig når vi vet at det er fornybar energi som er den viktigste klimaløsningen vi har, legger hun til.

Men når det kommer til priselementer og rettighet til kraft, er hun mer usikker på hva man kan klare å komme frem til.

– I den, la oss kalle det elitedebatten, så har også fortellingen som kraftbransjen forteller er grunnen til at vi skal bygge ut fornybar kraft i Norge, vært at vi skal eksportere strømmen til Europa slik at vi skal hjelpe Europa med klimaomstillingen, sir Gullberg.

– Det er sikkert hederlige og fine motiver bak, men da kan man jo spørre seg om hvor strategisk lurt en sånn historie er i et land hvor opp mot 70 prosent av befolkningen har vært mot EU, og hvor vi vet pris betyr mye mer enn klima, mer en egentlig alt annet, fortsetter hun.

Hun mener derfor at hele historien om Norge som grønt batteri for Europa ikke har vært spesielt vellykket. 

– Og nå ser vi jo også at i en tid hvor vi går mot kraftunderskudd om ikke så mange år, så er det en vanskelig historie å fortelle. Hvordan skal man tro på det når man gjennom så mange år har hørt at vi egentlig er selvforsynt med kraft og vi bygger ut for å sende det i solidaritet til Europa? sier Gullberg. 

– Legitimiteten til hele kraftsektoren er kjempesvekket

Silje Lundberg mener kraftbransjen aller først må innrømme at de har et legitimitetsproblem. | Foto: Oil change International
Silje Lundberg mener kraftbransjen aller først må innrømme at de har et legitimitetsproblem. | Foto: Oil change International

– Legitimiteten til hele kraftsektoren er kjempesvekket. Folk tror ikke på myndighetene, tror ikke på NVE, tror ikke på olje og energidepartementet og man tror ikke på kraftselskaper som kommer inn og skal bygge ut noe, sier Silje Lundberg, seniorrådgiver i Oil Change International.

Hun forklarer at for å komme seg ut av legitimiteskrisen må man også forstå hvordan man har havnet der. 

– Man må klare å erkjenne problemet, og å ta litt selvkritikk. Og hvis det er noe som kraftbransjen ikke er så jæskla god på så er det å gjøre det. Istedenfor så møter man bare alle kritiske røster med «de har ikke forstått det, de er bare dumme, de bare skjønner ikke at det her egentlig er skikkelig bra for dem», forklarer Lundberg.

Hun mener at hvis dette er holdningen man har når man snakker med lokalpolitikere i kommunen eller vanlige innbyggere som er bekymret for gigantiske utbygginger i sitt nærområde, så kommer man ikke til å finne løsninger. 

Videre forklarer hun at kraftbransjen lenge har hatt ett narrativ om at vi må bygge ut fornybar kraft for å kutte utslipp, men at det i Norge er det bygget mye ny kraft uten at utslippene har gått ned. 

Hun forteller at hun ofte møter historier om at man måtte demme opp den her elva for ti år siden fordi vi skulle kutte utslipp, men utslippene har ikke gått ned. Det svekker tilliten, og kraftbransjen har nok en utfordring.

– Det man må få til er både å bygge opp den legitimiteten igjen, og da må man også erkjenne at den ikke er der idag, sier Lundberg.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også