Forte Vannkraft feirer sin første terrawattime

– Liten vannkraft er den kraften som kan fremskaffes raskest, uten konflikter. Småkraftnæringen har levert jevnt og trutt i 20 år, og er klar for å levere mer, sier administrerende direktør i Forte.
Mandag kunne Forte Vannkraft feire sin første terrawattime. De har store planer men mener regjeringen setter unødige hinder.
Mandag kunne Forte Vannkraft feire sin første terrawattime. De har store planer men mener regjeringen setter unødige hinder.

«I dag feirer vi vår første produserte TWh fra oppstarten av Kvitno Kraft i 2015 til 16 kraftverk i dag» lød meldingen på linkedin mandag ettermiddag.

26. januar ble Mjølsvik kraftverk i Høyanger tilkoblet nettet og ble dermed kraftverk nr. 16 i driftsporteføljen til Forte. Kraftverket har en installert effekt på 5,75 MW og vil produsere 16,7 GWh i et normalår. Vannveien består av nedgravd rør og Ø1200 mm borehull. 

– Vi har 11 kraftverk under bygging nå, på 170 GWh til sammen. I tillegg forbereder vi for bygging en del kraftverk som har konsesjon, så kake nummer 2 er ikke langt unna., sier administrerende direktør i Forte Vannkraft, Rein Husebø til EnergiWatch.

– Dette illustrerer at liten vannkraft er den kraften som kan fremskaffes raskest, uten konflikter. Småkraftnæringen har levert jevnt og trutt i 20 år, og er klar for å levere mer, fortsetter han.

EnergiWatch skrev nylig om tildelingsbrevet fra Olje og energidepartementet hvor de ber NVE prioritere større anlegg.

Dette er tingene NVE skal prioritere i 2023

– Budskapet fra Energikommisjonen er «Mer av alt - raskere». Da er det synd at OED velger noe bort i stedet for å gjøre mer, sier Husebø.

Han forklarer videre at den viktigste utfordringen for bransjen utover dette er skattendringene som regjeringen kom med på høsten.

– Den viktigste utfordringen blir å rydde vekk det dårlige håndtverket som skatteutvalget har lagt for dagen, hvor de som vanlig fra den kanten vil drepe småkraften med grunnrentesskatt gjennom å bryte alle politiske løfter, sier Husebø.

Regjeringen har foreslått å øke den effektive grunnrenteskattesatsen på vannkraft fra 37 prosent til 45 prosent med virkning fra og med inntektsåret 2022. Samlet marginalskatt (grunnrenteskatt og selskapsskatt) blir da 67 prosent for vannkraft. Forslaget om et høyprisbidrag kommer i tillegg.

– Begrunnelsen er like håpløs som den er feil. De begrunner en skatt som vil knekke næringen med at det bedrives grensetilpassing til skattegrensen. Problemet er bare at denne grensetilpassingen forsvant ved endring i grunnrenteskatten i 2021. «Sånn kan vi ikke holde på» utbasunerte utvalgslederen, med uvanlig smakløs byråkratisk arroganse, avslutter Husebø.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også