Sier nei til utsatt iverskettelse for Lillesand vindkraftverk

Fylkeskommunedirektøren anbefaler fylkesutvalget å vende tommelen ned.
MØTER MOTSTAND: Vindkraftverket i Lillesand. Illustrasjonsfoto. | Foto: Colourbox
MØTER MOTSTAND: Vindkraftverket i Lillesand. Illustrasjonsfoto. | Foto: Colourbox
Lars Heltne og NTB

Det skriver Lillesands-Posten. Fylkesutvalget er høringsinstans for Lillesand Vinds søknad til NVE om utsettelse til nyttårsaften 2024

«Fylkeskommunedirektøren mener kommunens lokale vedtak og lokalt selvstyre bør respekteres i saken. Lillesand kommune er negativ til bygging av Lillesand vindkraftverk. Fylkeskommunen ved administrasjonen har tidligere uttalt seg negativt til utsatt frist for idriftsettelse. Fylkeskommunedirektøren kan ikke se at det fremkommer nye opplysninger i saken som tilsier endret syn på søknad når utbygger nå søker NVE om ytterligere utsettelse», heter det i innstillingen til fylkesutvalget.

Første konsesjon ble gitt i 2016, men prosjektet har siden møtt motstand. I fjor sa bystyret i Lillesand nei til å klargjøre veien som skal frakte vindmøller til det planlagte vindkraftverket.

I tillegg vedtok lokalpolitikerne å stanse skogsrydding, skriver Fædrelandsvennen.

– Vi er svært overrasket over beslutningene, sier Torgny Bøhn, kommunikasjonsansvarlig for Lillesand Vind til avisen den gang.

Bystyret behandlet da to saker knyttet til det planlagte vindkraftverket på Nordbø. Et flertall på 23 bystyremedlemmer stemte nei til en dispensasjon til veibygging. Fire stemte imot.

Ordfører Einar Holmer-Hoven (H) i Lillesand kommune sa til avisen at han er blitt fortalt av NVE at et vindkraftverk med konsesjon ikke kan etableres i strid med gjeldende kommuneplan, og at politikerne dermed kunne gitt avslag på dispensasjon fra kommuneplanen.

– Det er imidlertid skapt et inntrykk av at de folkevalgte har lite de skulle sagt i saken, sa han.

I tillegg tok bystyret til følge et innbyggerforslag som omhandlet et ønske om å belyse saken på nytt, blant annet fordi grunneiere ikke har blitt hørt.

– Jeg har en følelse av at vi er blitt totalt overstyrt av Olje- og energidepartementet og NVE i denne saken. Det ser ut som energiloven trumfer hensynet til havørn og rødlistede arter, har Arnt Helleren i Pensjonistpartiet uttalt.

Lillesand Vind er et datterselskap av Asko Fornybar, som igjen er heleid av Norgesgruppen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også