COWI og IFE skal utrede kombinasjon av sol og vind på Smøla vindpark

– Vi ønsker kompetanseheving om konsekvensene av ulike former for elektrisitetsproduksjon.
SOL OG VIND: Smøla vindpark brukes til å teste ut hvordan det vil fungere å kombinere solenergi og vindkraft på samme sted. | Foto: Møre og Romsdal fylkeskommune
SOL OG VIND: Smøla vindpark brukes til å teste ut hvordan det vil fungere å kombinere solenergi og vindkraft på samme sted. | Foto: Møre og Romsdal fylkeskommune

COWI og IFE har fått i oppdrag av Møre og Romsdal fylkeskommune å utrede mulighetene for å kombinere den eksisterende vindparken på Smøla med solenergi.

– Vi ønsker kompetanseheving om konsekvensene av ulike former for elektrisitetsproduksjon, som grunnlag for at kommunene og andre kan ta gode valg i fremtiden, sier prosjektleder Per Oterholm i Møre og Romsdal fylkeskommune i en pressemelding.

De skal undersøke tre ulike scenarier for solparken der de ser på hvordan nettkapasiteten i området påvirker utbygging av solkraft i samspill med vindkraft.

– Det kan for eksempel være at vi ser et behov for batterier som en løsning for lagring av energien når det ikke er kapasitet i strømnettet. Det fine med å opprette en solpark hvor det allerede er en vindpark er at man ikke legger beslag på mer areal, og at de to energikildene kan utfylle hverandre, sier prosjektleder Nils Rusås Ruud i COWI.

Forsker Heine Riise i IFE forteller at de skal sette opp en digital tvilling som vil gi detaljert informasjon om energiproduksjonen fra anlegget, og bidra til et bedre beslutningsgrunnlag for styringen av parken.

– Den digitale tvillingen vil ta hensyn til lokale sol- og vindforhold, teknisk utforming av parken, nettkapasitet, og eventuelle lagringsløsninger for et mest mulig komplett bilde av det kombinerte kraftverket, sier Riise.

Utredningen skal være ferdig i løpet av 2022 og svare på:

  • Energipotensialet ved ulike utbyggingsomfang i vindparken
  • Konsekvenser for kommuneøkonomi
  • Hvor mange arbeidsplasser utbyggingen medfører i etablerings- og driftsfasen
  • Hvilke miljøkonsekvenser utbygging og drift medfører
  • Om det kan være aktuelt å lagre noe av elektrisiteten, for eksempel i form av hydrogen eller på batteri

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også