Statkraft-prognose: Betydelig mer solkraft enn ventet før 2030

«Optimistisk, men likevel realistisk», sier selskapet om sitt nye lavutslippscenario.
NY ANALYSE: Statkraft, her ved konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen, har levert sin årlige analyse av energimarkedet. | Foto: Anders Lie Brenna
NY ANALYSE: Statkraft, her ved konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen, har levert sin årlige analyse av energimarkedet. | Foto: Anders Lie Brenna

Sammen med vindkraft er solkraft pekt på som den avgjørende fornybarteknologien for å redusere EUs avhengighet av russisk gass samt kutte utslipp. Grunnen er at solkraft er kostnadseffektivt og kan bygges på under to år, skriver selskapet i sin syvende analyse av energimarkedet.

«Den ferske analysen viser en årlig utbygging av solkraft i EU på 45-52 GW frem til 2030. Dette er betydelig høyere enn den årlige forventningen på 33 GW før invasjonen i Ukraina. I rekordåret 2021 ble det installert 26 GW solkraft i EU. Også globalt er solkraft en vinner i energiomstillingen. I Lavutslippscenariet vil solkraft bli verdens største kilde til kraftproduksjon i 2035», heter det i meldingen.

De kaller det såkalte lavutslippsscenarioet for «et optimistisk, men likevel realistisk scenario», der globale energirelaterte CO2-utslipp reduseres med 60 prosent fra i dag og frem til 2050.

Scenariet er innenfor utslippsnivåer som kan begrense global oppvarming til 2 grader. En enda raskere omstilling vil være nødvendig for å nå 1,5 graders-målet, heter det.

– Energisikkerhet, behov for rimelig energi og klimakrisen tilsier at vi nå bør akselerere den internasjonale energiomstillingen. Elektrifisering basert på fornybar kraft og energieffektivisering er de sentrale pilarene, sier Christian Rynning-Tønnesen, konsernsjef i Statkraft.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også