Fem fordeler med SF6-gassfrie anlegg

KRONIKK: Her er fem gode grunner til å bytte til SF6-frie anlegg, skriver Fredric Carlsson i Eaton.
Fredric Carlsson i Eaton argumenterer for at det lønner seg å bytte ut den farlige gassen SF6, selv om alternativene er dyrere i innkjøp. | Foto: Eaton
Fredric Carlsson i Eaton argumenterer for at det lønner seg å bytte ut den farlige gassen SF6, selv om alternativene er dyrere i innkjøp. | Foto: Eaton
Fredric Carlsson, Eaton

KRONIKK: Dette er en kronikk skrevet av en ekstern bidragsyter.

Energiselskapene er avhengige av koblingsutstyr som beskytter og isolerer mot overstrøm og kortslutninger i anleggene som distribuerer strømmen. Ikke minst i utstyret som brukes til produksjon av fornybar energi, som både driver den grønne omstillingen og markedet for nytt koblingsutstyr.

På papiret høres dette ut som en god utvikling. Problemet er imidlertid gassen vi bruker som isolerings- og slukkemiddel i de fleste norske bryteranlegg og størstedelen av alt nytt koblingsutstyr i bransjen. Den er katastrofalt farlig for klimaet.

Gassen, som kalles svovelheksafluorid – også kjent som SF6 – er utpekt av FNs klimapanel som den mest skadelige av alle drivhusgasser. Bare én kilo SF6 tilsvarer mer enn 25.000 kilo CO2 i globalt oppvarmingspotensial. Bare i Norge finnes det over 100.000 bryteranlegg, hvor majoriteten bruker SF6-gass som isolasjonsmateriale. Når hvert bryteranlegg er fylt med ca. fire kilo SF6-gass, gir det et perspektiv på omfanget av problemet. 

Den gode nyheten er at det allerede finnes flere velprøvde SF6-frie alternativer for koblingsutstyr opptil 24 kV. I Eaton har vi levert SF6-fritt koblingsutstyr siden SF6-gassen ble oppdaget på 1960-tallet.

Dessuten har EU vedtatt et totalforbud mot gassen og dermed fjernet unntaket som til nå har tillatt SF6-gassholdig koblingsutstyr i Europa. Fra 2026 vil det bli forbudt å installere nye bryteranlegg som bruker SF6-gass som isolasjonsmateriale. Men det er ingen grunn til å vente så lenge. Det er faktisk mange grunner til å omstille bruken til SF6-frie anlegg allerede nå:

1. Mindre utslipp av drivhusgasser

Det burde jo være åpenbart: Anlegg uten SF6-gass bidrar positivt til den grønne omstillingen. Det er et faktum, fordi lekkasjer og utslipp av SF6 er praktisk talt uunngåelige. Hvis SF6-molekyler håndteres feil, kan de nemlig slippe ut i atmosfæren – både under produksjon, mens koblingsutstyret er i bruk, og til og med etter endt levetid.

Tall fra Fraunhofer Institutt for Teknologi fra 2020 viser at det i Europa er en årlig lekkasje som tilsvarer 202.000 tonn CO2 i forbindelse med avhending av anleggene etter endt bruk. Samtidig forventes det at den økende elektrifiseringen av EU-landenes infrastruktur vil øke antallet av koblingsanlegg med 40 prosent fram mot 2050. Det vil øke dette lekkasjetallet betraktelig, med mindre vi bytter til SF6-frie løsninger nå. Når gassen først er ute, forblir den i atmosfæren i tusenvis av år.

2. Mindre vedlikehold og lengre levetid

Når man ser på den gjennomsnittlige levetiden for koblingsutstyr, har de SF6-frie alternativene også en rekke fordeler sammenlignet med SF6-gassfylt koblingsutstyr. SF6-fritt utstyr har en levetid på minst 25 år. Det skyldes at anleggene er innkapslet i et hermetisk lukket skap, som er vedlikeholdsfritt. Det betyr at anlegget verken trenger påfyll av gass eller service av spesialutdannede teknikere gjennom anleggets levetid.

3. En god investering

Den tidligere merkostnaden ved å investere i et SF6-fritt anlegg er utjevnet. De SF6-frie alternativene er rimeligere når det kommer til drift og avhending, og lønner seg derfor på sikt i de fleste tilfeller.

Med avgiftsøkningene på SF6-gass reduseres prisforskjellen på koblingsanlegg med og uten SF6 ytterligere. I 2023 ble det innført en avgift på SF6-gass som inngår i produkter, som for eksempel bryteranlegg: 4.332 kroner per kilo SF6. I 2024 økte avgiften til 5.523 kroner per kilo – en økning på 27,5 prosent. Det bør ikke overraske noen om avgiften øker ytterligere i 2025. Det er altså ikke bare en god investering med tanke på klimaet, men også økonomisk mer lønnsomt å benytte seg av anlegg som ikke er isolert med SF6-gass.

4. Mindre risiko for personskader

Så lenge SF6-gass er innkapslet i anleggene i sin normale form er gassen helt ufarlig for mennesker. Derfor er det lett å glemme at SF6 utgjør en alvorlig personfare ved havari. Det skjer heldigvis sjelden, men ved en eksplosjon oppstår det en kraftig varmeutvikling. Den omformer SF6-gassen til et giftig pulver, som er skadelig for både mennesker og omgivelser. Den risikoen er derimot helt fraværende hvis bryteranlegget er luftisolert.

5. Plug and play

Størrelsen på SF6-frie koblingsanlegg i dag er stort sett identiske med de som er fylt med SF6-gass. Det gjelder blant annet for våre alternativer som passer til de fleste gamle og nye anlegg opptil 24 kV. SF6-gassfrie anlegg krever med andre ord verken mer plass eller en større ombygging av distribusjonsanlegget. Det er faktisk bare å bytte fra en type utstyr til en annen – uten klimaskadelig gass.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også