Grønt lys for enorm litiumgruve i Portugal

Den sørlige delen av det europeiske fastlandet har lenge vært ansett for å ha store reserver av litium, et råstoff som er av essensiell betydning for produksjon av batterier.
LITIUMGRUVE: – Dette er et ytterst viktig skritt framover, ikke bare for utviklingen av prosjektet, men for utviklingen av litiumindustrien i hele Portugal. | Foto: AP Photo/Charlie Riedel
LITIUMGRUVE: – Dette er et ytterst viktig skritt framover, ikke bare for utviklingen av prosjektet, men for utviklingen av litiumindustrien i hele Portugal. | Foto: AP Photo/Charlie Riedel
NTB

Portugisiske miljømyndigheter har gitt grønt lys for en litiumgruve som kan bli Europas største, og som kan gi et løft til produksjonen av elbiler.

Den sørlige delen av det europeiske fastlandet har lenge vært ansett for å ha store reserver av litium, et råstoff som er av essensiell betydning for produksjon av batterier for elektriske biler.

I dag er det litium fra gruver i Australia, Chile og Sør-Amerika som dominerer de globale forsyningslinjene, men beslutningen til portugisiske myndigheter kan styrke Europas forsøk på å sikre uavhengige leveranser av denne nødvendige ressursen.

Mange krav

Miljøbyrået sier at Barroso-prosjektet i det nordlige Portugal har fått en positiv uttalelse når det kommer til miljøavtrykk, men det er knyttet mange betingelser til veien videre. Gruveanlegget eies av den britiske industrigruppen Savannah Resources.

Den opprinnelige utbyggingssøknaden er betydelig modifisert for bedre å verne om biologisk mangfold og beskytte vannveiene i regionen, heter det. Savannah Resources sier at klareringen fra miljøbyrået betyr et stort skritt i retning av realisering av prosjektet, og at det nå går videre i den endelige beslutningsprosessen.

Et skritt på veien

– Dette er et ytterst viktig skritt framover, ikke bare for utviklingen av prosjektet, men for utviklingen av litiumindustrien i hele Portugal, sier toppsjefen i Savannah Resources, Dale Ferguson.

Miljøvernforkjempere og deler av lokalbefolkningen er motstandere av prosjektet, og de kritiserer vedtaket i miljøbyrået. Utbyggingsstedet er ikke akseptabelt, gitt at det er tett på bebodde områder. Dessuten er faren stor for utslipp av ulike slag, sier lederen for miljøverngruppen Zero, Francisco Ferreira.

Minimere avtrykk

Miljøvernminister Duarte Cordeiro forsøker å dempe bekymringene for utslipp og forurensing og sier at byråets beslutning så langt som mulig vil redusere konsekvensene for miljøet.

I tillegg til Savannah-prosjektet nær byen Boticas planlegger det portugisiske selskapet Lusorecursos et eget gruveanlegg i nabobyen Montalegre. Den portugisiske regjeringen har utlyst lisenser for litiumgruver i seks områder. Her kan selskaper fra hele verden søke.

EU har ambisjoner om å bygge sin egen produksjonslinje for elbiler, fra gruveutvinning til produksjon av batterier. Innen 2035 skal det i EU ikke selges nye biler som bruker fossilt drivstoff.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også