Sverige stanser salg av Easee-ladere – kan bli salgsforbud også i Norge

Det svenske Elsäkerhetsverket innfører salgsforbud for Easees elbilladere i Sverige. Easee har varslet anke av avgjørelsen, som kan få konsekvenser i Norge.
USIKKERT: Den svenske tilsynsmyndigheten opplyste i februar at de mener produktet ikke oppfyller grunnleggende sikkerhetskrav for ladestasjoner. | Foto: Easee
USIKKERT: Den svenske tilsynsmyndigheten opplyste i februar at de mener produktet ikke oppfyller grunnleggende sikkerhetskrav for ladestasjoner. | Foto: Easee
NTB

I utgangspunktet vil et salgsforbud i et EØS-land bety det samme for alle andre EØS-land, inkludert Norge, opplyser reguleringsmyndigheten Nkom.

– Vi er sterkt uenige i avgjørelsen og vil gjøre alt vi kan for å ivareta kunder, partnere og ansatte. Vårt hovedfokus har alltid vært folk og sikkerhet, sier daglig leder Jonas Helmikstøl i en pressemelding.

Det var Dagens Næringsliv som først meldte at selskapet er ilagt salgsforbud for to av sine ladere i Sverige. Selskapet bekrefter i sin pressemelding at de forsøker å få en midlertidig forføyning mot at salgsforbudet trer i kraft umiddelbart. I tillegg varsler de en umiddelbar ankeprosess.

– Vi er skuffet over hvordan vi er behandlet. De har ikke adressert de opplysningene vi har kommet med, sier CTO Kjetil Næsje.

Nkom skriver i en pressemelding at de må få tid til å se på saken.

– Vi har nettopp mottatt informasjonen fra Elsäkerhetsverket, og vi trenger noe tid til å se hva det innebærer som helhet, sier avdelingsdirektør John-Eivind Velure i Nkom.

Den svenske tilsynsmyndigheten opplyste i februar at de mener produktet ikke oppfyller grunnleggende sikkerhetskrav for ladestasjoner. Blant annet dreier det seg om manglende jordfeilbrytere. I tillegg påstår selskapet at laderne oppfyller kravet til likestrømsvern, men Elsäkerhetsverket mener dette ikke foreligger. Det var Teknisk Ukeblad som meldte om problemene først.

Det er ingen bestemte hendelser som danner grunnlaget for salgsforbudet, noe Elsäkerhetsverket også presiserer i sin uttalelse. Det skal være solgt om lag 100.000 ladere av de omtalte modellene i Sverige.

Tilsynsmyndigheten skriver at det nå er opp til Easee å finne en løsning og koble opp sine kunder til denne løsningen.

– Vi forstår att det er uro hos privatpersoner i denne saken, men produsenter som får denne typen negative beskjeder pleier vanligvis å være raske med å imøtegå de kravene som stilles, sier inspektør Joel Lee Antman.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også