Von der Leyen: Energireform skal gi mindre prissmitte fra gass til strøm

Forslaget til energimarkedsreform i EU skal blant annet føre til at gassprisen får langt mindre påvirkning på strømprisen, sier EU-kommisjonens leder.
NYTT FORSLAG: EU-kommisjonens forslag til energimarkedsreform legges frem tirsdag. Leder Ursula von der Leyen har snakket om reformen med DPA. | Foto: NTB
NYTT FORSLAG: EU-kommisjonens forslag til energimarkedsreform legges frem tirsdag. Leder Ursula von der Leyen har snakket om reformen med DPA. | Foto: NTB
NTB

Forslaget som legges fram tirsdag, skal sørge for at fordelene ved fornybar energi flyttes nærmere forbrukerne, forteller Ursula von der Leyen i et intervju med det tyske nyhetsbyrået DPA.

Etter at Russland kuttet leveransene av gass til EU, har prisen skutt i været og dratt med seg strømprisene. Det har ført til krav om endringer i energimarkedet.

Von der Leyen sier EU har et velfungerende spotmarked for gass, men at unionen må legge bedre til rette for langsiktige kontrakter. Ifølge et utkast DPA har sett, legger reformen opp til at mer av strømmen i EU skal handles gjennom langsiktige kontrakter, som skal skjerme bedrifter og forbrukere mot store prissvingninger.

Kommisjonen vil også løfte investeringene i energiforsyning og skal ifølge DPA garantere en minstepris til produsentene for energi fra nye investeringer. Samtidig skal inntekter over et visst nivå føres tilbake til forbrukerne. Dette gjelder all kraftproduksjon, som ikke er basert på fossile kilder. Kjernekraft er dermed inkludert i ordningen som er skissert i utkastet.

EU-kommisjonens forslag legges fram presenteres av energikommissær Kadri Simson tirsdag ettermiddag.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også