Fare for britisk effektbrist resulterte i skyhøye priser for gasskraft på balansemarkedet

National Grid betalte en høy pris for gassgenerert kraft tirsdag denne uken da systemoperatøren slet med å holde lysene på under en av årets kaldeste dager.
DYRT: Gasskraftverket Coryton fikk betalt 24.888 NOK/MWh for å produsere strøm tirsdag kveld. | Foto: InterGen
DYRT: Gasskraftverket Coryton fikk betalt 24.888 NOK/MWh for å produsere strøm tirsdag kveld. | Foto: InterGen

National Grid advarte i oktober i fjor om at Storbritannia kunne oppleve rullerende strømbrudd denne vinteren da russisk gassforsyning ble redusert etter krigen i Ukraina. Imidlertid har mildt vær og sterke gasslagre i Europa lettet på disse bekymringene.

Det kalde været tirsdag reduserte vindkraften og økte etterspørselen, mens streiker ved EDFs kjernekraftverk i Frankrike også satte en belastning på nettet.

Les også: Måtte starte to reserve-kullkraftverk for å unngå strømbrudd

Data fra Elexon viser at gasskraftverket Coryton i Essex aksepterte bud på å produsere strøm til £1950 per megawattime (MWh), altså cirka 24.888 NOK/MWh tirsdag kveld. Gasskraftverket er eid av InterGen.

Elexon er et datterselskap av National Grid og er er ansvarlig for å administrere balansering og oppgjørsordningene for Storbritannias kraftmarked.

De neste høyeste aksepterte budene etter Coryton var Unipers Connah Quay kraftstasjon i Wales, som fikk £999 per MWh (12769 NOK/MWh) og Rocksavage kraftstasjon nær Liverpool, også eid av InterGen, som fikk £750 per MWh (9588 NOK/MWh).

Beløpene tirsdag var langt over gjennomsnittsprisene på mellom £200 (2555 NOK) og £400 (5112 NOK) per megawattime, men det er fortsatt en del under rekordprisen. 

12. desember i fjor måtte nemlig National Grid ut med cirka 345 millioner kroner på en enkelt dag for å få kraftverkene til å øke strømforsyningen. Kraftverket Rye House i Hertfordshire fikk en rekordhøy pris på £6.000 per MWh (76731 NOK/MWh).

Rye House skal ha budt £5,750 per MWh (73557 NOK/MWh) på tirsdag, men tilbudet ble ikke akseptert.

Kostnadene for å balansere systemet på tirsdag denne uken er estimert til mellom 60 og 120 millioner kroner. 

National Grid skal ha en gjennomgang av vinterkostnadene på balansemarkedet den 22. mars. Systemoperatøren forventer å betale mellom 2,8 og 5,37 milliarder kroner for å holde fem kullkraftverk på standby denne vinteren.

Hendelsene tirsdag:

  • En elektrisitetsmarginvarsel (EMN) ble utstedt kl. 22.05 mandag 6. mars for perioden 16.30 - 20.30 tirsdag 7. mars på grunn av en mangel på reservekapasitet. Mangelen som var forventet på dette tidspunktet, var på 980 MW.
  • I tillegg ble alle fire tilgjengelige Winter Contingency Coal-enheter oppvarmet, mens det femte reserve-kullkraftverket var ute av drift grunnet en feil.
  • Den prognostiserte etterspørselen for «Darkness Peak» , det vil si tidspunktet med høyest etterspørsel om kvelden, var 42,3 GW.
  • Kl. 12.25 ble EMN-varslet utstedt igjen med forventet mangel redusert til 700 MW.
  • West Burton-enheter 1 og 2 fikk beskjed om å synkronisere kl. 13.50 og 14.50.
  • Kl. 15.15 ble EMN-varslet kansellert. Etterspørselen ved «Darkness Peak» endte på 40,8 GW.
  • West Burton-enheter 1 og 2 ble desynchronisert henholdsvis kl. 20.30 og 20.45.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også