Finland forlenger levetiden til atomkraftverk med 20 år

Anlegget i Loviisa kan driftes til 2050.
FORLENGER DRIFTEN: Atomkraftverket I Loviisa får forlenget levetid. | Foto: Fortum
FORLENGER DRIFTEN: Atomkraftverket I Loviisa får forlenget levetid. | Foto: Fortum
Anne Filbert

Finske Fortums forespørsel om at å fortsette å drifte atomkraftverket Loviisa er møtt med en tommel opp av den finske regjeringen. Nå kan anlegget holdes i drift frem til utgangen av 2050. 

– Denne avgjørelsen er viktig, ikke kun for Fortum, men for en ren og blomstrende fremtid for Finland. Fortsatt produksjon i Loviisa er fremfor alt en investering i å levere energien som det finske samfunnet har bruk for for å nå sine ambisiøse klimamål, sier Markus Rauramo, Fortums administrerende direktør.

– Avkarbonisering av industrien krever store mengder ren og pålitelig elektrisitet, som ikke kun kan dekkes av nye og midlertidige kilder. Samtidig er atomkraft som en stabil produksjonsform også en nøkkelfaktor for vekst av vind- og solenergi i det nordiske el-systemet, sier han.

Kraftverkets første reaktor kom i drift i 1977 og den andre i 1980. De står med en kapasitet på 507 MW hver. Driftslisensene på de to reaktorene skulle i utgangspunktet utløpt i 2027 og 2030, men nå er de altså forlenget med henholdsvis 20 og 23 år. 

I løpet av de siste fem årene har Fortum investert cirka 300 millioner euro i renoveringen av Loviisa-kraftverket. 

I 2021 produserte Loviisa 8,2 TWh. Det tilsvarer omtrent ti prosent av den finske produksjonen. I 2022 produserte kraftverket 7,9 TWh.

Saken ble først publisert hos EnergiWatchs danske søsteravis.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også