Støre: Politisk styring kan sikre billig og stabil kraft i fremtiden

– Vi må vite at endringene faktisk gir lavere priser og mer stabilitet, og at de ikke kommer med mange utilsiktede virkninger.
STØRE ADVARER: – Vi kan ikke risikere at vi griper inn på en måte som reduserer tilgangen på kraft. | Foto: Terje Pedersen / NTB
STØRE ADVARER: – Vi kan ikke risikere at vi griper inn på en måte som reduserer tilgangen på kraft. | Foto: Terje Pedersen / NTB
NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre avviser bestemt at Arbeiderpartiet har overlatt strømmarkedet til markedsliberalismen.

Strømpriser var et av hovedtemaene da Støre talte til Arbeiderpartiets landsstyremøte i Oslo tirsdag ettermiddag. Han viste til en 100 år lang politisk tradisjon for å holde kraften på offentlige hender.

– Og dere, det er politisk styring som kan sikre at vi også i fremtiden har nok billig og stabil kraft i Norge.

– Politisk vilje

Regjeringen har politisk vilje til å gjøre noe med kraftsituasjonen og strømprisene, men må vite at endringene ikke får utilsiktede konsekvenser, understreket Støre.

Systemet skal ikke være der for systemets egen skyld, sa han.

– Men, vi må vite at endringene faktisk gir lavere priser og mer stabilitet, og at de ikke kommer med mange utilsiktede virkninger. Kraftsystemet er så sammensatt. For å sitere Gro; her henger virkelig alt sammen med alt, sa han.

Norge har over 1.700 vannkraftverk og rundt 1.000 vannmagasiner. Men vi har ikke kraftoverskudd 24 timer i året, året rundt, påpekte Støre.

Han viste til at med stadig mer elektrifisering, vil behovet for kraft bli stadig større. Han argumenterte med at kapasiteten i vannkraftverkene våre er for liten og at kontrastene i et værutsatt kraftsystem er for store til at vi kan klare dette uten å samarbeide med andre.

– Vi kan ikke risikere at vi griper inn på en måte som reduserer tilgangen på kraft. Eller svekker viljen og behovet for energieffektivisering – enøk. Derfor er det viktig at de grepene vi gjør, faktisk er godt nok utredet, sa Støre.

Arbeid i gang

Støre viste til flere arbeid som er i gang. Det gjelder oppfølgingen av Energikommisjonen, som la fram sin rapport ved månedsskiftet. I tillegg kommer Aps eget energiutvalg og departementenes egne utregninger.

– Dette bruker regjeringen når vi nå ser på hvordan vi fortsatt kan sikre at vi har en god og relevant strømstøtteordning, som både skal hjelpe folk med regningene og forbedre fastprisavtalene for næringslivet, sa Støre.

Kontroll på matvarepriser

Støre understreket også at regjeringen tar politisk kontroll over andre ting, både klimakrisen og dagligvaremarkedet.

Han viste til at næringsminister Jan Christian Vestre har gitt klar beskjed om at det ikke er greit at vi betaler mer for maten enn vi må.

– Vi trenger endringer, og vi må til roten av problemet – og endre det markedet som skaper de høye prisene. Regjeringen følger nå – punkt for punkt – en egen 10-punktsplan som skal gi lavere priser og bedre utvalg. Det er politisk styring av dagligvaremarkedet, sa Støre.

– Det koster

Han understreket at regjeringen og Arbeiderpartiets oppgave er å veie mange hensyn opp mot hverandre.

– Det kan høres kjedelig ut. Men vi må velge den veien som er best mulig for det livet folk lever i hverdagen, sa han.

Statsministeren innrømmet at han av og til synes det kan være krevende å stå i.

– Jeg vet – og tro meg – at det koster, enten det er på meningsmålinger eller omtalen i avisspaltene eller nedover i kommentarfeltene. Det koster.

– Men nettopp i en tid som denne, nettopp da – skal vi vise vilje til å stå i det, når vi har utarbeidet politikk, forankret den og tror på at det er retningen vi skal gå, så skal vi lytte og justere når det trengs, men ikke la oss blåse over ende, sa Støre.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også