SV ber regjeringen kjappe seg med plan for energisparing

– Vi vil heller sette i gang denne jobben med én gang framfor å vente. Det er ingen vits i å vente på en lang høringsrunde.
IKKE VENT: – Hvis det kommer gode innspill i høringen, så kan man selvfølgelig ta det med etter hvert. Det som er viktig, er at de begynner med arbeidet, sier Lars Haltbrekken. | Foto: – Vi vil heller sette i gang denne jobben med én gang framfor å vente. Det er ingen vits i å vente på en lang høringsrunde
IKKE VENT: – Hvis det kommer gode innspill i høringen, så kan man selvfølgelig ta det med etter hvert. Det som er viktig, er at de begynner med arbeidet, sier Lars Haltbrekken. | Foto: – Vi vil heller sette i gang denne jobben med én gang framfor å vente. Det er ingen vits i å vente på en lang høringsrunde

Det haster med å komme i gang med mer energisparing, mener SV. De ber derfor regjeringen legge fram en handlingsplan selv om høringen ikke er ferdig.

Forrige uke leverte Energikommisjonen sine anbefalinger til olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Rapporten er på høring til 2. mai.

Men SV mener regjeringen bør løfte ut energisparingstiltak og lage en egen handlingsplan for dette allerede i vår. Det vil ta for lang tid å vente på høringsrunden og den politiske oppfølgingen i departementet før man kommer i gang, mener partiet.

– Ingen vits å vente

– Vi vil heller sette i gang denne jobben med én gang framfor å vente. Det er ingen vits i å vente på en lang høringsrunde, for så å skrive meldinger i departementet. Da får vi spart energi, og det er viktig for klimakrisen, naturkrisen og folks lommebøker, sier klimapolitisk talsperson Lars Haltbrekken til NTB.

SV har allerede et forslag om energisparing til behandling i energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Der legger de inn 24 tiltak om energisparing som bygger på Energikommisjonens anbefalinger.

– Vi har enorme muligheter til å spare mer strøm i årene som kommer, og alle er enige om at vi bør satse mer på energisparing. For å spare mest mulig og dermed få lavere strømregninger, må vi komme i gang nå, sier Haltbrekken.

Vil endre støtteordning

Et forslag som trekkes fram, er å endre Enovas mandat slik at det gir mulighet til å støtte energieffektivisering for alle sektorer.

Det er viktig å gi vanlige folk mulighet til å sette i gang med energisparingstiltak som de ellers ikke ville hatt råd til, som å installere solcellepanel, mener Haltbrekken. Slike tiltak kan ikke være forbeholdt dem med god råd, understreker han.

Haltbrekken vil ikke trekke fram hvilke av de 24 tiltakene som bør ses på spesielt. Det er helheten i energisparingen som er det viktige, og det er her regjeringen må komme på banen, framhever han.

Venter oppfølging i revidert i mai

Haltbrekken ser ingen problemer med at regjeringen går i gang med en handlingsplan selv om rapporten fortsatt er på høring.

– Hvis det kommer gode innspill i høringen, så kan man selvfølgelig ta det med etter hvert. Det som er viktig, er at de begynner med arbeidet, sier han.

Et annet argument for å komme i gang raskt, er at energisparing er tiltak som har bred oppslutning, ifølge Haltbrekken.

Han forventer at regjeringen kommer med tiltak som kan følges opp allerede i revidert statsbudsjett i mai og videre for statsbudsjettet for 2024 i oktober. Skal regjeringen rekke det, må den komme i gang raskt, påpeker han.

Departementet vurderer

Olje- og energidepartementet vil ikke uten videre avvise ideen. Allerede på pressekonferansen ble det gjort klart at regjeringen vil arbeide raskt med å vurdere kommisjonens forslag, opplyser departementets kommunikasjonsavdeling.

– Samtidig er regjeringen allerede i gang med flere av tiltakene kommisjonen foreslår. Det skal også vurderes om det er noen av de tiltakene kommisjonen foreslår, som raskt kan sette i gang, uavhengig av høringsprosessen, skriver departementet i en epost til NTB.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også