12 prosent økning i omsetningen på Nord Pool i fjor

Det ble omsatt 1077 TWh kraft gjennom kraftbørsen i 2022, i følge nye handelstall.
VEKST: – Vi har vært vitne til enestående markedsvolatilitet inkludert rekordhøye priser, som virkelig satte driften av et transparent og effektivt kraftmarked under intenst press, sier Tom Darell, direktør i Nord Pool. | Foto: Anders Lie Brenna / EnergiWatch
VEKST: – Vi har vært vitne til enestående markedsvolatilitet inkludert rekordhøye priser, som virkelig satte driften av et transparent og effektivt kraftmarked under intenst press, sier Tom Darell, direktør i Nord Pool. | Foto: Anders Lie Brenna / EnergiWatch

Kraftbørsen Nord Pool, som i år feirer 30 år, har annonsert sine handelstall for 2022. De ferske tallene viser et år som ga solid vekst på tvers av selskapets markeder.

I løpet av 2022 ble totalt 1077 TWh kraft omsatt gjennom Nord Pool, som er en økning på 12 prosent fra 2021. Handelsvolum omfatter alt kjøpsvolum (totalt volum kjøpt per time av markedsaktører) pluss alt salgsvolum (totalt volum solgt per time av markedsdeltakere) innenfor hver budsone.

Vekst flere steder

Det nordiske og baltiske day-ahead-markedet handlet for 696,34 TWh og det britiske day-ahead-markedet 232 TWh (58 prosent opp fra 2021), mens Nord Pools dag-ahead-marked i Vest- og Sentral-Europa (som dekker Østerrike, Belgia, Frankrike, Tyskland, Luxembourg, Nederland og Polen) oppnådde 111,1 TWh – en økning på 63 prosent fra 2021. 

Total intradaghandel for året var på 37,7 TWh, en vekst på mer enn 50 prosent fra året før. Nord Pools intradagmarked i Vest- og Sentral-Europa økte med 89 prosent sammenlignet med året i forveien, og oppnådde 23,1 TWh i 2022.

Gjennomsnittlig systempris i Norden i 2022 var 135,86 euro/MWh.

Kraftmarkedet under press

Både i Norge og i Europa er det foreslått flere inngrep i kraftmarkedet. I februar skal Energikommisjonen legge frem sine funn, og lignende arbeid i EU er også klart før mars. 

– Det er ikke til å unnslippe at 2022 viste seg å være et svært utfordrende år, ikke bare for energisektoren, men over hele kloden. Vi har vært vitne til enestående markedsvolatilitet inkludert rekordhøye priser, som virkelig satte driften av et transparent og effektivt kraftmarked under intenst press, sier Tom Darell, administrerende direktør i Nord Pool i en pressemelding.

Kraftkrisen og ikke minst kraftpriskrisen har satt kraftmarkedet og Nord Pool i et skarpt søkelys.

– På et slikt bakteppe har det vært godt å se Nord Pool fortsette å registrere sterke og jevne årlige handelstall, med spesielt oppmuntrende vekst i vestlige og sentrale Europa og Storbritannia. Etter mitt syn illustrerer dette at til tross for at vi må operere i et stadig mer uforutsigbart miljø, fortsetter våre kunder over hele Europa å ha stor tillit til at Nord Pool leverer enkel, effektiv og sikker krafthandel, fortsetter Darell.

Darell sier at disse omstendighetene, kombinert med en forsterket innsats for å øke fornybar-rollen i kraftmarkedet, gjør det stadig viktigere at Nord Pool fortsetter å levere robuste handelsvolumer.

– Styrken hos Nord Pool er bevis på at handelskunder i Norden og Baltikum, i Storbritannia og på det kontinentale Europa har tro på vår konkurransedyktige og effektive tilnærming til krafthandel, avslutter han.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også