Kraftkommuner mister rammetilskudd. Ap-ordfører mener «noen har røkt sokkene sine»

Nå krever flere ordførere svar fra kommunalministeren.
FÅR KRITIKK: kommunalminister Sigbjørn GjelsviK (Sp) og regjeringen er i hardt vær etter avgjørelsen om å trekke rammetilskudd fra såkalte kraftkommuner. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FÅR KRITIKK: kommunalminister Sigbjørn GjelsviK (Sp) og regjeringen er i hardt vær etter avgjørelsen om å trekke rammetilskudd fra såkalte kraftkommuner. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Her tror jeg noen har røkt sokkene sine på julebordet i Oslo. Det kan du bare skrive, sier ordfører Roy Egil Stadheim (Ap) i Vik til Sogn Avis.

Kommunen er en av dem som mister rammetilskudd som følge av ekstraordinære høye kraftinntekter. Som EnergiWatch skrev om i romjulen, henter regjeringen tilbake tre milliarder kroner i tilskudd fra kommuner og fylkeskommuner i tre prisområder.

Vik kommune mister 49 millioner kroner av sitt tilskudd på 118 millioner. Lærdal kommune mister hele bevilgningen på 92 millioner, ifølge avisen.

– Dette er kanskje dobbelt så ille som det verste scenarioet vi kunne tenkt oss, sier ordfører Audun Mo (Ap).

NRK skriver at flere ordførere nå krever svar om rammetilskuddene. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og partisekretær Kjersti Stenseng har varslet at de vil møte kraft-ordførere 16. januar. 

Fylkesordfører i Vestland, Jon Askeland (Sp), oppfordrer departementet til å ta et tilsvarende møte, ifølge rikskringkasteren.

– Vi har hele tiden sagt at vi vil følge utviklingen tett og at vi vil komme tilbake til dette i revidert nasjonalbudsjett ved behov. Vi har også sagt at kommuner som har spørsmål om beregningene, kan ta kontakt. Departementet har dialog med alle kommunene som ønsker og har behov for det, sier kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik til NRK.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også