Reagerer på EUs «makspris på norsk energi» samtidig som strømeksporten ikke kan røres

Fremskrittspartiet reagerer på EUs pristak på gass. - Det er ikke en makspris på norsk gass, det er en makspris på TTF, svarer statssekretær i OED.
Foto: Stortinget
Foto: Stortinget

Etter en lang drakamp, ble EU til slutt enige om å sette et pristak på gass. Det endte til slutt på 180 euro/MWh.

Energipolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Terje Halleland, reagerer på EU-pristaket, og overfor Dagbladet peker han på «forskjellsbehandlingen dette vil ha for Norge som ikke får begrense netto krafteksport til unionen med nøyaktig den samme begrunnelsen.»

– Det framstår urimelig at EU-landene skal innføre makspris på norsk energi på grunn av høyt prisnivå, uten at Norge har rett til å begrense netto krafteksport andre vei med nøyaktig den samme begrunnelsen, sier Halleland til Dagbladet.

Han får ikke gehør hos Olje- og energidepartementet. Der svarer statssekretær Amund Vik at det ikke er Norge som selger gass, men selskapene på norsk sokkel. Han mener at det blir feil at det er en makspris som retter seg direkte mot norsk gass.

- Det er ikke en makspris på norsk gass, det er en makspris på TTF. Norsk gass selges der. Men det er noe materielt ganske annet å begrense norsk krafteksport enn at Europa setter en makspris på gass i Europa, sier Vik til Dagbladet.

Vik viser også til at Equinor tidligere har sagt at det får liten betydning for deres virksomhet.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også