Energiunderskuddet øker i Midt-Norge

Videre vekst begrenses av flaskehalser utenfor regionen og manglende kraftproduksjon.
UNDERSKUDD: Ny industritilknytning i Midt-Norge krever økt kraftproduksjon. | Foto: Statnett
UNDERSKUDD: Ny industritilknytning i Midt-Norge krever økt kraftproduksjon. | Foto: Statnett

Midt-Norge har i dag et effekt- og energiunderskudd og er avhengig av import fra omkringliggende områder, spesielt på vinteren når forbruket et høyt.

Statnett og de regionale nettselskapene har mottatt søknader om nytt forbruk på omtrent 5000 MW, en tredobling av dagens forbruk i regionen. I samme periode er det kommet søknader om å få tilknytte 300 MW ny produksjon. Dette kommer frem i en pressemelding fra Statnett torsdag.

– Fordi Midt-Norge er avhengig av import for å dekke behovet av energi vil en forbruksøkning uten at det følges opp med ny kraftproduksjon medføre at energiunderskuddet øker, sier konserndirektør Elisabeth V. Vardheim i Statnett.

Som EnergiWatch tidligere har skrevet om, publiserte Statnett nylig en kortsiktig markedsanalyse som blant annet viser at Norge kan gå mot et nasjonalt kraftunderskudd i 2027. 

Trenger mer fleksibilitet

Uten ny produksjon er det ikke lenger begrensninger i nettet internt i området som stanser videre forbruksøkning, men flaskehalser utenfor Midt-Norge. Et vedvarende nasjonalt energiunderskudd vil over tid medføre økt pris i samtlige prisområder. 

– Vi vil jobbe videre med å se på hvordan vi kan løse denne utfordringen. Det vi allerede vet er at for å utnytte nettet bedre og få flere kunder på nett må større forbrukskunder være villig til å inngå avtaler som gjør at nettselskapene eller Statnett kan koble de ut i utfordrende driftssituasjoner eller ved feil. Vi ser også på hvordan større forbrukskunder kan bli mer fleksible, hvor forbruket i større grad tilpasses kraftproduksjonen, sier Vardheim.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også