Virke og Norsk Eiendom mener energieffektivisering av yrkesbygg haster

NVE slår fast at energieffektivisering av bygg kan være et raskere og mer effektivt alternativ til utbygging av ny kraft.
STÅR SAMMEN: Mille Haslund Mellbye, konstituert administrerende direktør i Virke, og Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom | Foto: Virke og Norsk Eiendom. Collage: EiendomsWatch
STÅR SAMMEN: Mille Haslund Mellbye, konstituert administrerende direktør i Virke, og Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom | Foto: Virke og Norsk Eiendom. Collage: EiendomsWatch

– Vi etterlyser en plan fra regjeringen for å utløse potensialet for energieffektivisering av bygg. Mye mer av det staten tar inn av inntekter fra kraftselskapene må gå tilbake til næringslivet i form av gulrøtter som gjør det lønnsomt å energieffektivisere, sier Mille Haslund Mellbye, konstituert administrerende direktør i Virke, i en pressemelding.

I meldingen vises det til at NVE slår fast at energieffektivisering av bygg kan være et raskere og mer effektivt alternativ til utbygging av ny kraft.

Til sammen representerer Virke og Norsk Eiendom de fleste av næringsbyggene i Norge, både på eier- og leietakersiden

– Energitilskuddsordningen har fortsatt mange svakheter og vår dom er at dette virkemiddelet ikke treffer dem som sitter med fullmaktene til å iverksette tiltakene, uttaler administrerende direktør i Norsk Eiendom, Tone Tellevik Dahl.

Haslund Mellbye sier det er viktig at regjeringen nå løfter blikket og gir Enova i tilleggsmandat å bidra til energieffektivisering og en mer fleksibel og sikker energiforsyning, slik Stortinget ga marsjordre om tidligere i høst.

Et konkret forslag fra de to organisasjonen er å gjeninnføre Enovas støtte til energieffektivisering i eksisterende næringsbygg, en ordning som ble avviklet i 2021.

– I tillegg vil våre to organisasjoner oppfordre byggeiere og leietakere til å samarbeide tettere og bedre om å gjennomføre energitiltak i bygninger, gjennom å inngå en miljøavtale. Dette er et bilag til standardavtalene som er i bruk i utleie av næringseiendom, og som begge parter er skjønt enige om er et godt verktøy for å løfte arbeidet med energi- og miljø i eksisterende bygg, legger Haslund Mellbye til.

Tellevik Dahl sier i meldingen at et enklere og raskere grep enn utbygging av ny kraft, er å effektivisere energibruken, ikke minst i norske yrkesbygg hvor Sintef har avdekket et potensial på 16TWh årlig.

– Til sammenligning er regjeringens mål i 2030 en besparelse på totalt 10TWh. Det er bra at husholdninger får støtte til energieffektiviseringstiltak, men for å få resultater raskt må man også rette tiltakene mot de byggene som kan levere mest energisparing på kortest tid, sier Tellevik Dahl.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også