Bellona hardt ut mot elektrifisering av Melkøya - vil satse på CCS

– Noen burde lese Fosen-dommen før de tror de skal klare å dra en 420 kV ledning over Skaidi reinbeitedistrikt, sier leder Frederic Hauge.
KRITISK: Frederic Hauge mener det er langt bedre å ta i bruk karbonfangst og lagring på Melkøya enn å elektrifisere. Han oppfordrer også til å lese Fosen-dommen. | Foto: Berit Roald / NTB
KRITISK: Frederic Hauge mener det er langt bedre å ta i bruk karbonfangst og lagring på Melkøya enn å elektrifisere. Han oppfordrer også til å lese Fosen-dommen. | Foto: Berit Roald / NTB

Miljøorganisasjonen Bellona mener den eneste måten vi kan oppnå Norges klimamål i 2030 er å bygge seks flytende gasskraftverk med karbonfangst og -lagring (CCS) for elektrifisering av norsk sokkel.

– Alt annet er tull, og jeg sier det så klart fordi vi klarer ikke å skalere opp norsk havvind raskt nok til at det kan gjøre jobben, sa Bellona-grunnlegger Frederic Hauge på lanseringen av DNVs Energy Transition Norway 2022 sammen med Norsk Industri tirsdag formiddag.

Da Melkøya ble vedtatt, ble det lagt inn i konsesjonen at det skulle legges til rette for karbonfangst og -lagring for fremtiden, noe Hauge gjerne tar æren for.

– Det er langt bedre å ta i bruk CCS for å rense Melkøya enn å elektrifisere. Noen burde også lese Fosen-dommen, før de tror de skal klare å dra en 420 kV ledning over Skaidi beitedistrikt, sa han.

Som EnergiWatch tidligere har skrevet om, krever elektrifisering av Melkøya at en 54 kilometer lang 420 kV kraftledning trekkes gjennom Skaidi.

Statnett ønsker fortsatt å bygge kraftledningen som skulle elektrifisere gassfeltet Wisting, selv om utbyggingen av feltet er utsatt. De mener byggingen må fullføres fordi planen om elektrifisering av Melkøya fortsatt er aktuell og dermed rettferdiggjør at ledningen bygges ut. Prisen er rundt to milliarder kroner.

Hammerfest LNG tar imot gass fra Snøhvitfeltet, som sendes gjennom et 145 km langt gassrør, for deretter å prosessere gassen og kjøle den ned til LNG før den eksporteres på LNG-skip. Dette krever mye energi, som i dag kommer fra Melkøya gasskraftverk. Det leverer 229 MW kraft og 197 MW varme, men har et årlig CO2-utslipp på 920.000 tonn hvert år.

I 2012 fikk Statnett konsesjon til å bygge en ny kraftledning mellom Skaidi og Hammerfest, men i forbindelse med en en klagebehandling hos Olje- og energidepartementet (OED) har Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) behandlet en oppdatert konsesjonsutredning for kraftledningen.

NVE mener det er nødvendig å bygge den nye kraftledningen dersom det skal bli mulig å elektrifisere Melkøya, men gjør det samtidig klart at det ikke er gitt at det er samfunnsmessig fornuftig å gjøre det.

NVE konkluderer med at kraftledningen vil gi betydelige virkninger for reindriften i anleggsfasen, samt at det også kan gi negative effekter i driftsfasen. De ber derfor OED om å vurdere hvorvidt samfunnsnytten av elektrifiseringen er større enn ulempen for reindriften.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også