Rapport: Kraftig økning i CO2-utslipp i år

Globale CO2-utslipp fra fossile kilder er ventet å øke med 1 prosent i 2022, ifølge rapport. De siste ti årene har økningen i snitt vært 0,6 prosent årlig.
ØKER: Det går mot et utslipp på 37,5 milliarder tonn CO2 i år. | Foto: Michael Probst/AP/NTB
ØKER: Det går mot et utslipp på 37,5 milliarder tonn CO2 i år. | Foto: Michael Probst/AP/NTB
NTB

Med det ligger verden an til å slippe ut 37,5 milliarder tonn CO2 i år, viser beregninger som Global Carbon Project offentliggjør fredag.

Årsaken knyttes til vekst i oljeforbruk og kullforbruk.

– Mange land, byer, selskaper og individer har kommet med løfter om å redusere utslippene sine. Men utslippstallene vi presenterer, er en sterk påminnelse om at til tross for alle løftene er de globale CO2-utslippene fra fossile kilder mer enn 5 prosent høyere enn i 2015 da Parisavtalen ble vedtatt, sier Glen Peters i en pressemelding.

Han er forskningsleder ved Cicero Senter for klimaforskning i Oslo og del av lederteamet i Global Carbon Project.

CO2-utslippene fra olje er ventet å øke med 2,2 prosent, først og fremst på grunn av en økning i internasjonal luftfart. Oljeforbruket er fortsatt under 2019-nivå og har ennå ikke kommet helt tilbake til nivåene før koronapandemien i 2020.

Også utslippene fra kull er ventet å øke – anslagsvis med 1 prosent. Det vil i så fall overstige den forrige toppen i 2014.

Utslippsberegningene fra Global Carbon Project er basert på månedlige tall for energibruk med antakelser om hvordan utslippene trolig vil utvikle seg resten av året.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også