EU enige om å forby salg av fossilbiler fra 2035

EU-parlamentet og ministerrådet ble torsdag enige om at ingen nye bensin- og dieselbiler skal bli solgt i EU fra 2035.
BIL-AVGJØRELSE: – En historisk EU-beslutning for klimaet, sier komitéleder Pascal Canfin etter torsdagens avgjørelse. | Foto: Ørn E. Borgen/NTB
BIL-AVGJØRELSE: – En historisk EU-beslutning for klimaet, sier komitéleder Pascal Canfin etter torsdagens avgjørelse. | Foto: Ørn E. Borgen/NTB
NTB

– Vi har akkurat avsluttet forhandlingene om utslippsnivåer for biler, skriver Pascal Canfin, som leder miljøkomiteen i EU-parlamentet, på Twitter.

– En historisk EU-beslutning for klimaet som bekrefter målet om 100 prosent utslippsfrie biler innen 2035, legger han til. En talsperson for Tsjekkia, som har presidentskapet, bekreftet enigheten.

Avgjørelsen skal vurderes på nytt i 2026. Forbudet er del av EUs planer om å kutte utslippet klimagasser med 55 prosent innen 2030, sammenlignet med 1990-nivåer. Målet på sikt er klimanøytralitet innen 2050.

Spørsmålet om å forby fossilbiler fra 2035 har vært omdiskutert, og særlig den tyske regjeringen har motsatt seg det.

VDA, som er tysk bilindustris interesseorganisasjon, kritiserer avgjørelsen.

– Det er meningsløst å sette mål for perioden etter 2030 uten å kunne gjøre passende justeringer basert på nåværende utviklinger, sier VDA-president Hildegard Müller i en uttalelse. Hun viser videre til utvidelsen av ladeinfrastruktur, avhengighet av råmaterialer i produksjon og om hvorvidt det kan genereres nok fornybar energi.

– EU må nå umiddelbart gå på offensiven med betingelsene under disse rammene, sier hun.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også