Frp vil la Høyesterett vurdere ny vannkraftskatt

– Regjeringen plikter å vurdere konsekvensene av alle forslag de fremmer for Stortinget, også skatteforslag.
HØYESTERETT: – Regjeringen plikter å vurdere konsekvensene av alle forslag de fremmer for Stortinget, også skatteforslag. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
HØYESTERETT: – Regjeringen plikter å vurdere konsekvensene av alle forslag de fremmer for Stortinget, også skatteforslag. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NTB

Stortinget er bedt om å vurdere om den foreslåtte nye vannkraftskatten kan ha tilbakevirkende kraft. Fremskrittspartiet vil sende ballen videre til Høyesterett.

Partiets finanspolitikere Hans Andreas Limi og Roy Steffensen mener Stortinget ikke har apparat eller forutsetninger til å vurdere saken skikkelig, skriver Aftenposten.

Dermed har de fremmet et forslag på Stortinget om å la Høyesterett vurdere spørsmålet om hvorvidt finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kan øke grunnrenteskatten på vannkraft med virkning fra 1. januar 2022.

Det er svært uvanlig at et skatteforslag gis virkning før 1. januar året budsjettet gjelder for, og budsjettet for 2023 er heller ikke behandlet i Stortinget.

Justisdepartementets lovavdeling fikk en drøy måned på seg til å vurdere saken før regjeringen la fram skatteforslaget. De mener forslaget er innenfor Grunnlovens rammer, men uttrykker sterk tvil ved saken, særlig på grunn av den korte tidsrammen.

I budsjettforslaget er det derfor foreslått at Stortinget vurderer saken. Frp regner med at det vil bli flertall for å la ballen rulle videre til Høyesterett. De er samtidig sterkt kritiske til regjeringens fremgangsmåte.

– Det tyder jo på at de er usikre på sin egen vurdering. Og regjeringen plikter å vurdere konsekvensene av alle forslag de fremmer for Stortinget, også skatteforslag, sier Limi.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også