Vardar frykter skattesmell på 400 millioner

Kraftselskapet har sendt brev til eierkommunene om «dramatisk redusert» utbyttegrunnlag i lys av den nye skatteleggingen av vannkraft.
SKATT TIL BESVÆR: Den økt skatten til fornybarsektoren har vakt reaksjoner. Illustrasjonsfoto. | Foto: Colourbox
SKATT TIL BESVÆR: Den økt skatten til fornybarsektoren har vakt reaksjoner. Illustrasjonsfoto. | Foto: Colourbox

Det som ellers gikk mot et rekordutbytte for de 19 eierkommunene, ble i stedet en beskjed om at skattekostnadene i Vardar AS kom til å øke med 400 millioner. Nå skal det planlagte utbyttet på 160 millioner kroner revurderes, som følge av det styreleder Roar Flåthen beskriver som et «dramatisk redusert» utbyttegrunnlag, skriver Hallingdølen.

Årsaken er den økede grunnrenteskatten fra 37 til 45 prosent, samt høyprisbidraget på 23 prosent som skal ilegges når prisen overstiger 70 øre/kwh.

Vardar har så langt hatt et rekordår, med et resultat etter skatt på 204 millioner, skriver avisen. Drammen kommune er største eier av selskapet, med sine 26 prosent.

Også Østfold Energi melder om dårlig skattenytt tirsdag. Da Akershus, Østfold og Buskerud til Viken kommune slo seg sammen til Viken fylkeskommune fikk Rakkestad kommune 0,14 prosent av aksjene i energiselskapet i gave, fordi Østfold Energi ønsket å ville beholde verdiene av selskapet i Østfold.

Nå viser det seg at gaven i stedet kan bli dyr. Kommunen ligger an til å tape 400 000 kroner på regjeringens skattegrep, skriver Rakkestad Avis.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har flere ganger forsvart den nye foreslåtte skattepolitikken.

– Jeg tror alle har vært enige om at de høye inntektene til kraftselskapene bør fordeles på en mer rettferdig måte. Det har vi gjort. Hadde vi ikke gjort det, måtte vi ha hentet pengene fra et annet sted, det tror jeg ville skapt større problemer, sa Støre i NRKs Politisk kvarter forrige uke.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også