Stor støtte til regjeringens økte skatt på vannkraft og vindkraft

«Regjeringa har på grunn av den økonomiske krisa foreslått å øke skatten på profitt fra vannkraft, vindkraft og fiskeoppdrett. Støtter du dette?» 53 prosent svarer ja.
Foto: Anders Lie Brenna
Foto: Anders Lie Brenna

En fersk undersøkelse utført av Sentio på oppdrag for Fagforbundet viser at velgerne stort sett er veldig positive til skattegrepene som regjeringen la fram rett før statsbudsjettet. Det skriver Klassekampen.

53 prosent er svært eller litt enige i at «Næringer som utnytter fellesskapets naturressurser, som fiskeoppdrett og vindkraft, bør betale mer skatt.». Bare 19 prosent er litt svært eller litt uenige.

På spørsmål om «Regjeringa har på grunn av den økonomiske krisa foreslått å øke skatten på profitt fra vannkraft, vindkraft og fiskeoppdrett. Støtter du dette?», er det 53 prosent som svarer ja, og 31 prosent som svarer nei.

– Det er dramatiske endringer, men også en dramatisk situasjon. Jeg tror folk støtter prinsippet om at de med sterkest rygg skal bære den tyngste børa, sier Geir Pollestad, finanspolitisk talsperson i Senterpartiet, til Klassekampen.

Underlagstallene viser at støtten til økt skattlegging av vindkraft og vannkraft er høy i alle aldersgrupper, inntektsgrupper og utdanningssjikt.

Det eneste unntaket er Frp-velgere. Det er den eneste gruppen der flertallet er uenige i at det er riktig å skattlegge vindkraft og vannkraft hardere. Der er 63 prosent negative til regjeringens skattegrep. I høyre er det knapt flertall for, med 44 prosent positive og 43 prosent negative.

I spørsmålene som ble stilt ble det stilt felles spørsmål om skattegrep for vannkraft, vindkraft og oppdrett. Det ble ikke skilt mellom de tre næringsområdene.

Kraftbransjen har reagert kraftig på skatteskjerpelsen. De aksepterer at det er på sin plass med økt skatt i forbindelse med energikrisen i Europa og høye strømpriser i Norge, men advarer om at måten skattene er innrettet vil stanse mange nødvendige investeringer i økt effekt og mer fornybar kraftproduksjon.

Nå satser bransjen alt på at regjeringens støtteparti, SV, vil bidra til en justering av skattegrepene. Det kan bli krevende, men det er ikke umulig ifølge omdømmeekspert Sigbjørn Aanes i First House. Da EnergiWatch snakket med ham i forrige uke mente han at det er mulig for kraftbransjen å nå frem med sitt syn, men han slo samtidig fast at det blir ekstra krevende i en situasjon der store deler av kraftbransjen har ekstraordinært høye inntekter som følge av høye strømpriser.

– Når myndighetene foreslår noe så drastisk som et høyprisbidrag, så må man også gå i seg selv. Det ville man ikke klart mot en bransje hvis det ikke var en forståelse i befolkingen om hvorfor man gjør det, sa Aanestil EnergiWatch.Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også